Menu Zavřít

Numera z Domu Na výsluní

7. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Společnost zvolila netradiční způsob sklizně a ultramoderní zpracování

Klidnou hladinou tuzemského vinařského dění řádně pohnula nedávná skutečnost. Na scéně se objevila nová společnost. To samo o sobě není až tolik zajímavé, při detailním pohledu však shledáváme, že přístup managementu je zcela netradiční, odlišný od zavedených praktik historie vinařství u nás. Ve stylu budování podobných závodů především v novém světě, začali na zelené louce. Nakoupili a osadili na Mikulovsku 102 hektary viničních ploch. Zatímco čekali na panenskou sklizeň, byl v neuvěřitelně krátké době - hovoří se o asi sto dvaceti dnech - vybudován zpracovatelský závod nabitý špičkovými technologiemi. Stejně neotřele je řízeno i pěstování révy, jež lze do jazyka konzumenta přeložit přibližně asi takto: co keř to láhev. Netradiční způsob sklizně a ultramoderní zpracování umožňují, aby pětatřicet dní po sklizni nabízeli vinaři z Domu Na Výsluní svěží, již hotová vína. Navíc „oblečená“ do designového hávu nového věku, s atypickými názvy doplněnými numerickou řadou. Číslice 0 - 9 znamenají orientační údaj vztahující se k době ležení. Vedle „nulky“, určené k okamžité spotřebě až po „devítku“, která slibuje další vývoj na lahvi po dobu až deseti let.
Až tedy uvidíte v regálech tmavé rýnské pistole výhradně bílých vín se šroubovým uzávěrem (u vín 1 - 4) s moderní, minimalisticky strohou etiketou, až zaznamenáte v podtisku velkou číslici a přečtete si názvy jako Dirn´Holtz, Larus nebo Ardea, zastavte se u nich. A vězte, že jde o vína zrozená postupem, který neměl a doposud nemá v našich oblastech obdobu. A vzpomeňte si přitom na jména asi největších riskérů české a moravské vinařské současnosti: Nové vinařství, Lubomír Skrýval a Marek Špalek.

0 Travesty 2005, Nové vinařství. Jde o bílé víno připravené ze dvou modrých odrůd, Frankovky a Vavřineckého. Ve sklence se představí brilantně čirou, bohatě jiskřící hladinou lehýnce narůžovělého valéru. Nos atakuje svěží soubor vůní, který nabízí ovocitý základ s jemňoučkou hořčinkou. Chuť je pikantní, s patrnou dominantou kyselinek, za nimiž se nese nádech hroznu a akord zahradních bobulí. Nečekaně svěží výraz a pikantní adstrigentní projev při doběhu dělá z Travesty víno optimálně ladící s natěžkanou a poněkud tučnou českou „selskou“ kuchyní.

bitcoin školení listopad 24

2 Larus 2005, Nové vinařství. Opět kupáž, tentokrát ze tří odrůd. Na skladbě kytky se podílejí tramín květinovým partem, chardonnay hroznem a sauvignon travou z břehů Novomlýnských nádrží. V chuti se projeví světlé peckoviny s podtextem citrusů a lehká, kultivovaná stopa vyššího cukru. Celek vyznívá harmonicky a mazlivě, na mladé víno nehledaně hotovým, espritním dojmem. Reprezentant nových trendů, ražených konzumenty, kteří si opět žádají vína ne prokvašená „napadrť“, vína s elegantním „ocáskem“ přirozené nasládlosti.

  • Našli jste v článku chybu?