Menu Zavřít

O DVA MÉNĚ

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

IF Bohemia dopravy - Komenius

Ve fondu Bohemia dopravy - Komenius, jenž se musel na základě žaloby minoritního akcionáře Ivana Pura přeměnit rozhodnutím Nejvyššího soudu zpět z holdingu na fond, se nedávno změnilo obsazení postů ve statutárních orgánech. Mimořádná valná hromada snížila počet členů představensta i dozorčí rady z původních pěti na tři.

Nově v představenstvu zasedli Daniel Křetínský, Zbyněk Voráč a Eva Bryndová. V dozočí radě pak jsou Kamil Bednák, Helena Janáková a Csaba Dohányos.

Pětadvacetiletý právník Daniel Křetínský pracoval v brněnské advokátní kanceláři Gottweis & Partner a jako právník ve společnosti J&T Asset Management. Eva Bryndová se narodila v roce 1967, pracovala v Coop bance a zabývala se zejména přednáškovou činností v oboru technické analýzy cenných papírů a finanční analýzy podniků. Kamil Bednák a Csaba Dohányos působi- li především v Podnikatelské bance a J&T Bance.

IF Bohemia dopravy - Komenius byl jako fond zapsán do obchodního rejstříku v září loňského roku, když soud předtím rozhodl o neplatnosti jeho přeměny z roku 1996 na obchodní společnost Komenius holding. Fond je nyní podle předsedy představ enstva Daniela Křetínského spravován dle požadavků Komise pro cenné papíry, a to přes to, že Komenius holding podal proti soudnímu rozhodnutí o neplatnosti přeměny stížnost k Ústavnímu soudu. Ten v minulém týdnu žádost zamítl a r ozhodl, že Komenius bude s konečnou platností fondem.

ebf - tip - debata

IF Bohemia má základní jmění 448,2 milionu korun a jeho největším akcionářem je J&T Banka, která ve společnosti drží zhruba 17,85 procenta akcií. J&T Banka jedná ve shodě se společnostmi J&T Finance group a Trim Luffer limited, přičemž tyto sub jekty ovládají dohromady 37,8 procenta akcií fondu. Fond nyní spravuje investiční společnost J&T Asset Management s majetkem přes 900 milionů korun. Jmění IF Bohemia činí 566,6 milionu korun, přičemž 70,25 procenta majetku tvoří akcie, 20 procent hotovost a 9,7 ostatní položky. Skupina J&T vstoupila do Komenia v létě loňského roku, když koupila 48,25 procenta akcií od společnosti Finop holding.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).