Menu Zavřít

O GOLFISTOVI VYPOVÍDÁ HENDIKEP

5. 11. 2001
Autor: Euro.cz

Konečně jednotné a spravedlivé hodnocení

MMF24

Sportovní úroveň a kvalitu hry golfisty vyjadřuje golfový hendikep (HCP). Čím vyšší hendikep je, tím více ran nad normu hřiště potřebuje hráč k zahrání daných osmnácti jamek. Toto číslo je zaznamenáno v hráčově hendikepové kartě. V českých zemích začíná hodnotící škála číslem 36 v kategorii žen i mužů.
Letošní golfová sezona byla prvním rokem, kdy byl pro výpočet hráčského hendikepu používán systém Evropské golfové asociace (HS EGA). Česká republika se stala dokonce jednou z prvních evropských zemí, v níž byl zaveden. Pomyslné prvenství v Evropě patří kolébce golfu – Skotsku. Podmínkou používání tohoto hendikepového systému je normování hřišť podle USGA Course Ratingu.
Hendikepový systém EGA byl vytvořen proto, aby stanovení hendikepů všech hráčů v celé Evropě bylo spravedlivé a jednotné. Samozřejmě v návaznosti na ostatní golfový svět (USA, Asie). Všechny výsledky a okamžitá hodnota hendikepu se zaznamenávají do hendikepové karty každého hráče, a to bezprostředně po dosažení nového výsledku. Výsledky a úpravy této hodnoty zapisuje do karty všem hráčům v soutěži hendikepová komise klubu pořádajícího soutěž.
Přechod od dříve používaného systému SSS (standard scratch score) k systému EGA dává hráčům větší možnost snižovat hendikep a zároveň zjednodušuje orientaci ve zmiňovaných hodnotách. Obecně je tento hendikepový systém metodou pro ohodnocení golfových dovedností tak, aby hráči s různou úrovní dovednosti mohli soutěžit v turnajích za srovnatelných podmínek.
Základem hendikepového systému EGA je předpoklad, že každý hráč se snaží uhrát co nejlepší výsledek na každé jamce, v každém kole, které hraje, a že za rok zahraje tolik kvalifikačních výsledků, kolik je možné. Nejlépe však ne méně než čtyři. „Pro letošní sezonu se ještě nebudou vyžadovat čtyři výsledky, ale od příštího roku již bude nutno toto pravidlo dodržovat, doplňuje Karel Vopička z České golfové federace.
Cílem hendikepového systému EGA je umožnit co možná největšímu počtu golfistů, mužů i žen, získání hendikepu. Jedná se vlastně o vytvoření „poctivých hendikepů , které odrážejí skórovací možnosti hráčů. Nepřihlíží se k vysokým výsledkům na jedné nebo více jamkách, které neodrážejí pravdivě hráčovy skórovací možnosti, s využitím přepočtu na stablefordové body. „Pro potvrzení své výkonnosti tak musí hráč zahrát na 36 stablefordových bodů. Přepočítání konečného výsledku na stablefordové body dává hráči možnost hned znát vlastní výkonnost, zlepšení či případné zhoršení hendikepu, doplňuje Vopička.
Sportovní žebříčky České golfové federace jsou vedeny podle odchylky zahraných výsledků na jednotlivých hřištích od jejich US Rating normy. Proto má golfová ročenka pouze informativní charakter, ale podle Vopičky je logické, že oba žebříčky budou skoro totožné, protože lze předpokládat, že hráč s nejnižším hendikepem bude mít i nejmenší odchylku od normy hřiště.
Získání hendikepu předchází získání Zelené karty, což představuje hodiny strávené na cvičné louce a složení zkoušky u golfového profesionála. Pro získání hendikepu 36 je nutno odehrát minimálně tři kola se zaznamenáním výsledků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).