Menu Zavřít

O hlasy voličů se v Praze utká 29 stran a hnutí. Strany sází na známé tváře

1. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

V hlavním městě se bude v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny ucházet o přízeň voličů celkem 29 politických stran a hnutí, což je o osm sdružení více než v minulých volbách před čtyřmi lety. O přízeň voličů bude v Praze usilovat řada známých osobností. Lídrem kandidátky hnutí ANO 2011 bude ministr obrany Martin Stropnický. Další strana, která vybrala na první místo kandidátky ministra, je KDU-ČSL, v jejímž čele je ministr kultury Daniel Herman.

Magistrát zaregistroval všechna uskupení, která podala kandidátní listiny. Žádný z kandidátů nebyl úřadem vyškrtnut, sdělil mluvčí magistrátu Vladimír Řepka. Obyvatelé hlavního města budou mít ze všech krajů při podzimním hlasování největší výběr.

Termín pro podání kandidátek skončil 15. srpna, volby do Sněmovny se konají 20. a 21. října. Magistrát vyzval několik uskupení k drobným opravám. Žádnou kandidátku ale neodmítl, stejně tak nikoho z kandidátů. „Nikoho z kandidátů jsme při registraci neodmítli,“ uvedl Řepka.


Kvůli předvolebnímu autobusu žaloba. Přečtěte si:

Nečasová žaluje Piráty kvůli motivu na "vězeňském autobusu"

Předvolební autobus Pirátů provokuje aktéry kauz


Některé strany v Praze povedou do voleb členové dolní komory. Jedničkou KSČM je poslankyně Marta Semelová, ODS povede poslankyně a starostka druhé městské části Jana Černochová, lídrem TOP 09 je čestný předseda strany, poslanec Karel Schwarzenberg a na prvním místě kandidátky Starostů a nezávislých je poslanec Jan Farský. V čele kandidátky pražské ČSSD je náměstek primátorky Petr Dolínek. Zelené povede jejich předseda, pražský zastupitel Matěj Stropnický, Piráty další opoziční zastupitel Jakub Michálek.

EBF24

Jako první svou kandidátku letos podalo uskupení Volte Pravý Blok, a to 21. června. Jako druzí ji na konci června podala Česká pirátská strana (Piráti) a jako třetí občanští demokraté, kteří ji na magistrát donesli 18. července.

Při předčasných volbách do Sněmovny v roce 2013 vyhrála v Praze TOP 09 s podporou Starostů celkem s 23,03 procenty hlasů a získala sedm mandátů. Následovalo hnutí ANO 2011 se ziskem 16,46 a pěti místy ve Sněmovně. Po čtyřech mandátech získaly ČSSD za 14,09 procenta a ODS s 11,99 procenta. Dvě křesla obsadili kandidáti komunistů, po jednom mandátu získali v Praze lidovci a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Dále čtěte:

Babišovo ANO povedou v Praze do voleb Stropnický a Pelikán

Pražské lidovce povede Jan Wolf. Stal se staronovým předsedou


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).