Menu Zavřít

Kiwi na roztrhání. O brněnský vyhledávač letenek se zajímají globální hráči

19. 12. 2018
Autor: čtk

Brněnský vyhledávač letenek Kiwi jedná o svém prodeji s private equity fondem General Atlantic a švédskou cestovní agenturou Etraveli.

Do druhého kola prodejního procesu českého vyhledávače letenek Kiwi se probojovala velká jména private equity byznysu. Podle informací týdeníku Euro firma Kiwi jedná s fondem General Atlantic, který má v současnosti pod správou aktiva ve výši 28 miliard dolarů.

Druhým vážným zájemcem je pak švédský online prodejce letenek a navázaných služeb Etraveli, který působí v padesáti zemích, například pod značkou Gotogate. Etraveli patří private equity fondu CVC Capital Partners, který má pod správou aktiva v hodnotě 48 miliard dolarů. Mezi zájemce podle bankéřů obeznámených s transakcí dříve byl i další private equity fond Vitruvian Partners, který investoval například do vyhledávače letenek Skyscanner.

Na prodej je 60procentní podíl firmy, protože spoluzakladatelé chtějí v Kiwi dál působit. V případě příznivých podmínek však může být na prodej až celá firma.


Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý


Prodávající mají každopádně obrovská cenová očekávání, kdy původně za firmu požadovali až třicetinásobek ukazatele EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů). Ve finančním roce 2017 se přitom EBITDA pohybovala kolem 15 milionů eur (387 milionů korun), přičemž management věří, že ji v příštím roce zdvojnásobí. Loňský obrat se pohyboval kolem 18 miliard korun.

Hodnota transakce bude zřejmě někde kolem 13- až 18násobku EBITDA, který je pro tyto obchody běžný. Zatímco na začátku požadovali akcionáři Kiwi přes 20 miliard korun, v současnosti se mluví o valuaci zhruba 500 milionů eur (13 miliard korun). V každém případě po prodeji vyroste ze současných akcionářů, mezi něž patří zakladatel Oliver Dlouhý, Jiří Hlavenka, Jan Veverka nebo Martin Roman, řada nových tuzemských miliardářů. Kiwi je na trhu od roku 2012. Po celém světě má 2400 zaměstnanců, v Brně jich je tisíc.

O Kiwi dále čtěte:

Křehká dohoda v Kiwi. Prodej firmy se blíží

Více než dvojnásobně. Obrat Kiwi.com loni vzrostl na 700 milionů eur

Kiwi.com bude k letenkám nabízet i turistické informace

Český Zuckerberg chce ovládnout světový cestovatelský byznys. Denně prodá letenky za 50 milionů

EBF24

Kiwi opouští šéfka. Mise je splněna, říká Lucie Brešová

Asi nejsem to správné korporátní zvířátko, říká Lucie Brešová

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).