Menu Zavřít

Komu se daří v Trumpově ekonomice? Kuchařům, barmanům a servírkám

13. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jaké sektory v americké ekonomice za éry prezidenta Donalda Trumpa nejvíce ožily a mají nejvyšší dynamiku v nárůstu pracovních míst? Není to výroba ani těžký průmysl, jak by se mohlo po slibech Trumpa zdát. Největší přírůstek zaznamenal zejména sektor s rychlým občerstvením, restaurace a bary.

Vývoj v tvorbě pracovních míst v americké ekonomice podle jednotlivých sektorů vypadá tak, že k největší dynamice růstu došlo v oblasti pohostinství. Od ledna 2017 do června 2018 pracovních míst přibylo o 5,6 procenta. Ve zdravotnictví to bylo o 5,1 procenta. Výroba vytvořila v tomto období o 2,7 procenta pracovních míst více, vládní úřady zvýšily počet zaměstnanců o 1,1 procenta, finanční sektor pak o 3,9 procenta.

I když prezident Trump spojuje růst americké ekonomiky s výrobním sektorem a také s těžbou nerostných surovin, ukazuje se, že nejvíce se daří provozovnám rychlého občerstvení, restauracím a poskytovatelům cateringových služeb.

Dostatek práce je tak pro kuchaře, číšníky, servírky, barmany a baristy, spíše než pro horníky a svářeče, napsal server Quartz.

Nárůst pracovních míst v pohostinství v USA v období leden 2017 až červen 2018
Sektor Počet nově vytvořených míst Nárůst (v %)
Rychlé občerstvení 268 000 6,4
Restaurace s obsluhou 225 000 4,2
Kavárny 73 000 11,7
Bary a kluby 28 000 7,4

Zdroj: US Census Bureau

Potvrzuje se trend, že Američané si doma vaří stále méně a chodí jíst zejména do řetězců rychlého občerstvení. Lidé utrácejí v restauracích a barech více než v supermarketech za potraviny.

Prezident Trump uvedl, že americká ekonomika roste tempem o 4,2 procenta a míra nezaměstnanosti je na úrovni 3,9 procenta. Podle něj je míra nezaměstnanosti pod mírou růstu ekonomiky poprvé za sto let.

Růst amerického HDP na posledních pět let (v %)

Us GDP Growth Rate

Zdroj: ieconomics.com

Server CBCnews nicméně namítl, že to je prvně za posledních 12 let. Na začátku roku 2006 byl ukazatel růstu ekonomiky výše než míra nezaměstnanosti. Ekonomové ale přiznávají, že rychlejší ekonomický růst v tomto roce je spojen s daňovou reformou, která přispěla k vyšší spotřebě domácností i firem.

CIF24

Dále čtěte:

Trump se opřel do Nike. Kritizuje kampaň s „antiamerickým“ Kaepernickem

Miliardář Tom Steyer chce vyhnat Trumpa z Bílého domu

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Nejistota v USA: vládní činitelé nevědí, co Trump s Putinem dohodl

Kniha o poměrech v Bílém domě je podle Trumpa špatný vtip. Chce napsat vlastní verzi

Výlet do Trumptárie: Evropské spojence děsí Trumpova nevypočítatelnost

 Americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).