Menu Zavřít

O miliardu méně

16. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Závislost na ruském zemním plynu zřejmě poroste

Významní energetičtí manažeři a odborníci se v pátek 9. prosince sešli, aby diskutovali o současném stavu a dalším předpokládaném vývoji na trhu se zemním plynem. Akci pod názvem Gas Business Breakfast v pražském hotelu Corinthia Towers uspořádalo vydavatelství Euronews v rámci projektu EVENTS - EURO SETKÁNÍ. Patronem byla Česká plynárenská unie.

Další otevření.

Řečníci se při „snídani“ věnovali především vývoji cen zemního plynu a pokračující liberalizaci trhu. „Od 1. ledna příštího roku se otevře další část trhu s plynem, tentokrát pro 140 tisíc odběratelů, což znamená více než polovinu roční spotřeby zemního plynu v České republice,“ upozornil v úvodním příspěvku předseda představenstva RWE Transgas Ulrich Jobs. Společnost RWE Transgas přitom navrhovala, aby se trh od ledna otevřel úplně pro všechny kategorie odběratelů včetně domácností. „Ze zkušeností v Evropě víme, že by se tak mohlo předejít současným problémům kolem cen zemního plynu. Vznikla by cenová hladina srovnatelná pro všechny,“ upozornil Jobs. Chystané lednové otevření trhu je již druhá fáze liberalizace. Od letošního ledna si svého dodavatele může svobodně vybrat zhruba 35 největších odběratelů, z chráněných se tak stali oprávnění zákazníci. Jobs však upozornil, že se v této souvislosti vyskytla řada komplikací.

Klesnou marže.

Narážel na postup Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ten před několika týdny oznámil, že od ledna 2006 bude stát jeho prostřednictvím opět regulovat ceny zemního plynu pro všechny odběratele, tedy i oprávněné. Regulační úřad rovněž zahájil s plynárenskou firmou správní řízení. Jobs tvrdí, že jen letos RWE Transgas přijde kvůli postupu ERÚ o čtyřicet až padesát procent z marží za prodej zemního plynu v tuzemsku. Jinak řečeno, namísto dvou miliard vydělá na těchto transakcích jen miliardu. „Jsme přesvědčeni, že ceny zemního plynu pro oprávněné zákazníky jsou nastaveny správně a férově. RWE Transgas nemá z prodeje zemního plynu velké marže, právě naopak. Plyn navíc kvůli rostoucím cenám ztrácí svoji konkurenceschopnost. Takový vývoj bude mít negativní vliv i na obce, jejich obyvatelé přejdou na jiná, sice levnější, ale neekologická paliva,“ tvrdí Jobs. Předseda představenstva RWE Transgas na konferenci nezapomněl ani na největšího konkurenta plynárenské firmy v Česku, elektrárenský koncern ČEZ: „Naši akcionáři se ptají, co se to v Česku děje. ČEZ oznámí, že mu roste zisk a že zvedá ceny elektřiny. Elektroenergetika je zřejmě na rozdíl od plynárenství v pořádku.“

CIF24

Špatná komunikace.

Místopředseda Energetického regulačního úřadu a ředitel sekce regulace Blahoslav Němeček však míní: „Do problémů jsme se dostali především kvůli špatné komunikaci mezi RWE a regulátorem.“ Upozornil, že pokud by letos ERÚ nezasáhl, vzrostly by ceny zemního plynu pro oprávněné zákazníky od ledna 2006 o dalších dvacet procent více, než o kolik povolil úřad. Němeček rovněž popsal situaci, kvůli které se letos největších 35 odběratelů zemního plynu v České republice obrátilo na regulátora. „Žádný z oprávněných zákazníků nebyl ochoten přijmout návrh smluv od RWE Transags. Stěžovali si, že před koncem loňského roku dostali návrh smluv platných od ledna 2005 se stanoviskem: berte, nebo nic. Proto se obrátili na regulátora,“ vysvětlil Němeček. ERÚ chce regulovat ceny plynu pro všechny odběratele zřejmě do prvního čtvrtletí roku 2007. „Pokud nastanou jiné podmínky, regulaci zrušíme,“ vysvětlil Němeček.

Těžká nezávislost.

Odborníci, kteří se konference zúčastnili, se shodli, že liberalizace trhu se zemním plynem není o ničem jiném než o tržní ceně. „Neexistuje trh s plynem s dostatečnou likviditou. Plyn v některých oblastech ztrácí svoji konkurenceschopnost, i když jen dočasně,“ tvrdí člen představenstva Jihočeské plynárenské Radek Lucký. Odborníci se shodli, že je nutné diverzifikovat dodávky českého plynu. Moc optimističtí však nebyli, mnozí soudí, že závislost na ruském zemním plynu se bude i nadále prohlubovat. „Velkoobchodní trh v Evropě nemůže dopadnout jinak, než že jej ovládnou producenti plynu,“ nastínil další vývoj Němeček.

  • Našli jste v článku chybu?