Menu Zavřít

O něm bez něj. Babiš se hlasování o „lex Babiš“ nezúčastní

14. 9. 2016
Autor: čtk

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) nevystoupí v dnešní diskusi Sněmovny k návrhu na omezení podnikání ministrů ani o něm nebude hlasovat. V sídle poslanců jedná s ministry o návrhu státního rozpočtu. Řekl, že hlasovat o zákonu nazývaném "lex Babiš" nebude, možná si ale vyfotografuje na památku hlasovací tabuli.

Babiš vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra. V případě, že zákon projde, vicepremiér předá věc svým právníkům, aby posoudili další kroky. Uvedl to na dotaz, zda se obrátí na Ústavní soud.

Místo sledování pléna se sešel nad rozpočtem s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a nyní jedná s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD).

„Pokud já vím, tak jen v Rakousku je obdobný zákon, ale v jiných státech to není. Myslím si, že v Německu nebo v jiných krajinách je to obdobné. Já se podle toho chovám. Já nemám pocit, že bych něco porušoval,“ uvedl Babiš. „Je to zákon, který upírá všem podnikatelům angažovat se v politice,“ zopakoval svůj postoj.

„Nevidím důvod, že když někdo vybuduje rodinnou firmu a potom z nějakých důvodů by chtěl jít do politiky… proč už dopředu mu tradiční strany říkají, že nemůže,“ řekl. Trend ve světě je podle něj úplně opačný, vyjmenoval Francii, Polsko a Spojené státy.

„Lidi už zapomněli, že politici, jak říkal Aristoteles, měli by být ti nejlepší z nás. Ti nejpracovitější, nejmoudřejší, nejmorálnější. U nás je ta tradice, že do politiky jdou lidi, aby se uživili, a jsou tam dlouho,“ uvedl. Podotkl, že ve Sněmovně jsou někteří poslanci už dvacet let bez toho, aby postavili alespoň dům.

„Myslím, že politici by měli být lidi, kteří se věděli postarat o sebe, o rodinu, o přátele a mají šanci se postarat o lidi víc než politici, kteří se neuměli postarat ani sami o sebe,“ řekl.

Schvalování novely o střetu zájmů patří k nejsledovanějším bodům dnešního jednání dolní parlamentní komory. Poslanci budou hlasovat o návrhu Jana Chvojky (ČSSD), podle kterého by členové vlády nesměli ovládat firmy včetně médií. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navíc chce, aby společnosti, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nedosáhly na nenárokové dotace a na veřejné zakázky.

Dále čtěte:

MMF24

Babiš se od výroku o letech distancoval. Prý ho nikdy neřekl

Konec volebních kampaní bez limitu: novela prošla i s výtkami senátorů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).