Menu Zavřít

O střetu zájmů (a jiných konfliktech)

28. 1. 2019
Autor: Euro.cz

Práce v týdeníku má svá úskalí. Texty musíte plánovat dopředu a nevíte, zda bude konkrétní téma v den vydání ještě aktuální. Téma čerpání dotací a konfliktu zájmů, které doprovázejí byznysmena a nešťastnou shodou okolností též českého premiéra Andreje Babiše, však přinášíme v ten pravý čas. Městský úřad v Černošicích před pár dny - zatím nepravomocně - rozhodl, že Babiš porušil zákon o střetu zájmů, když jako politik stále reálně ovládá mediální společnost Mafra.

Samozřejmě, že je to jen pomyslná špička ledovce. Babišovy střety zájmů lze sledovat na všech frontách; a vyvolává to mnoho otázek. Například proč stále máme systém investičních pobídek, když se nezaměstnanost limitně blíží nule?

Aby mohly Babišovy chemičky čerpat slevy na dani ze zisku? Jaký vliv na záměr platit více cyklů umělého oplodnění měl fakt, že Babiš nepřímo vlastní síť reprodukčních klinik? Máme za neochotou vlády omezovat biopaliva první generace hledat, že pod Agrofert patří největší výrobce bionafty na českém území?

Pokud postoupíme o úroveň výše, dostaneme se k aktuálním snahám Evropské komise zastropovat platby zemědělských dotací tak, aby na systému tolik nevydělávali velcí agrobaroni.

Zmíněný návrh naráží na zuřivý odpor české vlády. Aby ne, když firmy ze skupiny Agrofert pobírají na těchto dotacích skoro miliardu korun ročně.

Když jsme u Evropy, kontinent se nám v posledních měsících zajímavě přeskupuje. Němci a Francouzi dál utužují vzájemné vazby, až se z toho rojí fake news o vzniku Frangermánie.

Naopak na lince mezi Paříží a Římem to začíná drhnout, mimo jiné kvůli přijímání migrantů z Afriky. Ostatně nová italská populistická vláda si rozumí spíše s orbánovským Maďarskem a Kaczynského Polskem.

Buďme rádi, že konflikty prozatím zůstávají jen v rovině slovních výpadů.

Před sto lety po sobě střílel kdekdo s kdekým. Jak připomíná kolega Václav Drchal, v lednu 1919 se do sebe pustily i dva bratrské slovanské národy -Češi a Poláci. Čistě po vojenské stránce Československo zvítězilo, nicméně nátlak velmocí nakonec přispěl k dohodě o rozdělení Těšínska zhruba půl na půl.

Pocit ohrožení vede k nápadům obehnat hranice zdí. Na tradici Velké čínské zdi, berlínské zdi i bariér oddělujících Izraelce a Palestince zkouší navázat americký svéráz Donald Trump. Pokud své plány přes odpor Sněmovny reprezentantů prosadí, máme pro vás - podobně jako v prvním lednovém čísle -investiční tip. Nakupte akcie amerických oceláren a cementáren. To budou hlavní vítězové tohoto megalomanského projektu. 0

MMF24

O autorovi| David Tramba, tramba@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).