Menu Zavřít

O svačinu se postará aplikace. Vývojáři z Appliftingu digitalizovali firemní bufet, nákup se jim strhne ze mzdy

2. 6. 2022
Autor: Applifting
  • Mnoho firem provozuje v kancelářích bufety nebo erární ledničky. Jejich zásobování ale zabírá poměrně dost času

  • Vývojáři ze studia Applifting si tedy, nejprve pro sebe, vytvořili aplikaci GetSnack, která se jim o svačiny stará. Pomáhá šetřit čas back office týmu i udržet přehled o útratě jednotlivých zaměstnanců

  • Pro velký zájem ostatních firem ji společnost neplánovaně uvedla na trh


Maté, nealkoholické pivo, sušenky či superpotraviny. V přesvědčení, že zdravé jídlo, nebo naopak nakopnutí cukrem pomůže zaměstnancům se soustředěním a zlepší jejich pracovní výkony, umisťují manažeři stále více firem do kanceláří bohatě zásobené ledničky nebo bufety. Jednou z nich je i přední české vývojářské studio Applifting, které takto zpříjemňuje pracovní dobu svých lidí posledních osm let.

Pro osmou nejrychleji rostoucí firmu v ČR podle žebříčku Delloite Fast 50 za rok 2020 však začalo být manuální řízení zásob i plateb příliš komplikované. Vyvinula proto aplikaci, která celý proces digitalizuje, což přináší řadu výhod. Zaměstnanci kupříkladu nemusí u sebe nosit hotovost a platit každou sušenku zvlášť. Cena za všechno zkonzumované jídlo se jim na konci měsíce jednoduše odečte ze mzdy.

V Praze vyroste druhá virtuální kuchyně od firmy MyFoodPlace. Rozvozem pokryje tři čtvrtě metropole
Přečtěte si také:

V Praze vyroste druhá virtuální kuchyně od firmy MyFoodPlace. Rozvozem pokryje tři čtvrtě metropole

„Dokud máte ve firmě pět, deset lidí, je řízení snack baru poměrně jednoduché. Protože nás je ale dnes v Appliftingu přes sto třicet a ledniček máme hned několik, začalo být pro back office tým jejich řízení neúnosné. Aby nám zajistili maximální komfort, trávili spoustu času kontrolou zásob. S tužkou v ruce několik hodin denně manuálně zapisovali množství jednotlivých potravin, což je pomalé a neefektivní,“ vysvětlil myšlenku aplikace jako první redakci Euro.cz Martin Srb, managing partner a solution architect z Appliftingu.

Práce svačinářů zkrátka představuje téměř samostatný mikromanagement, což mnoho firem od zavedení tohoto benefitu odrazuje. Pro tým vývojářů bylo v určitém bodě jednodušší vytvořit aplikaci, kterou nazvali GetSnack. A jelikož o ni projevily zájem i okolní kanceláře, uvedlo studio původně interní produkt na trh.

Den volna navíc

První čtyři měsíce používání mají zájemci zdarma, stejně jako občerstvovací stanice s méně než dvaceti produkty nebo týmy do šesti uživatelů. Přitom podle statistiky Appliftingu ušetří systém zásobovacímu týmu měsíčně čtyři až osm hodin práce – to je jeden celý den. Nemluvě o tom, kolik času navíc v kanceláři poskytnou bufety samotným applifterům, kteří přiznali, že dříve se vydávali do obchodu pro občerstvení několikrát denně a v důsledku front u pokladny obětovali jedné limonádě i půl hodiny.

„Správci stačí jednoduše naskenovat čárový kód výrobku a zadat množství kusů, které naskladnil. V aplikaci pak na dashboardu vidí, které produkty již docházejí a potřebují doplnit. Stejným způsobem probíhá i inventura, takže má firma stále aktuální přehled bez jakýchkoliv komplikací,“ dodal Srb. Ostatně s kolegou z produktového týmu Romanem Vuchtrlem se na vývoji nového nástroje aktivně podílejí.

Díky aplikaci GetSnack si zaměstnanci z ledničky jednoduše vyberou, co chtějí, produkt označí v mobilu a firma jim jej následně odečte z výplaty. Zdroj: Applifting

Velkou výhodu podle pracovníků z oddělení backoffice navíc představuje i strhávání ceny snědeného jídla ze mzdy. Ne snad kvůli tomu, že by zaměstnanci neplatili, ačkoli zapomenout může každý, ale protože na prodej potravin by podle české legislativy každá firma potřebovala licenci a musela by z něj odvádět daně.

Řešení Appliftingu jde naopak ruku v ruce se zákonem, který zaměstnavatelům umožňuje poskytovat svým lidem jídlo a pití s tím, že jim po dohodě strhne částku z výplaty. „Appka vždy na konci měsíce vytvoří report pro finanční oddělení. Pro malé týmy do deseti lidí pak přijde vhod varianta vygenerování QR kódu, pomocí kterého uživatelé zkonzumované produkty jednoduše zaplatí. Navíc tak odpadají starosti s dohledáváním, když například někdo zapomněl zaplatit. Řešení je tedy vhodné i pro samostatné týmy, které v rámci firem chtějí mít vlastní snack bar,“ vyjmenoval spoluzakladatel Appliftingu Filip Kirschner benefity, jež software poskytne i jiným podnikům.

ebf - tip - debata

Ze dne na den jsem se stal chipsařem, vypráví rizikový investor Miloš Vančura. Fabriku na zeleninové brambůrky zachránil z insolvence
Přečtěte si také:

Ze dne na den jsem se stal chipsařem, vypráví rizikový investor Miloš Vančura. Fabriku na zeleninové brambůrky zachránil z insolvence

Srb s Vuchtrlem aplikaci tvořili v rámci dobročinného programu, když zrovna neměli konkrétní zakázky, na kterých by museli pracovat. Pochlubili se s ní na sociální síti LinkedIn a nadšené reakce je přiměly zvážit poskytnutí produktu veřejnosti. Momentálně GetSnack testují, a jelikož prototyp má konverzi okolo pěti procent, vkládají do něj nemalé naděje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).