Menu Zavřít

O tradiční rybí polévku byl zájem. V centru ji nabízela primátorka i starosta Prahy 1

24. 12. 2016
Autor: ČTK

Na Staroměstském náměstí se v sobotu před stánky s polévkou začala tvořit dlouhá fronta již deset minut před začátkem vydávání, kterého se ujala pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Českou štědrodenní rybí polévku podle receptu s koňakem a karamelem ochutnali také návštěvníci Václavského náměstí, kde ji naléval starosta městské části Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Organizátoři připravili celkem 3000 porcí.

Letošní vánoční akce v centru metropole provázejí kvůli pondělnímu teroristickému útroku v Berlíně viditelná bezpečnostní opatření. V ulicích byli strážci pořádku na koních a na nalévání polévky dohlíželi dva policisté ozbrojeni samopaly.

Do vydávání polévky původně zamýšlené pro lidi bez domova a potřebné se zapojili i kolemjdoucí a návštěvníci vánočních trhů. Na polévce si pochutnávaly celé rodiny i s dětmi. „Každý rok se zájem zvyšuje. Letos jsme připravili o několik stovek porcí více než loni a předpokládám, že jako vždy žádná nezbude,“ řekla za pořadatele akce Tereza Reitschlägeková.


Nepřehlédněte:

Pražská náměstí uzavřely zátarasy. Auto se přes ně nedostane

 Betonové zábrany nainstalovala policie 21. prosince u tržiště na Staroměstkém náměstí v Praze v reakci na teroristický útok na vánoční trhy v Berlíně.

ebf - tip - debata


Na polévku letos kuchaři použili 660 kilogramů surovin. Tradiční vánoční pokrm vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle originálního receptu. Kromě kaprů, kteří letos pochází z rybářství Zbiroh, do polévky zpracovali 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany. Kromě tří litrů koňaku, který dodal polévce originální chuť, ji kuchaři zakápli ještě karamelem a dozdobili osmaženými krutony na másle.

Program na Staroměstském náměstí dnes pokračuje od devíti hodin večer. Na pódiu vystoupí sólisté Národního divadla a Státní opery Praha, kteří zahrají Českou mši vánoční Hej, mistře Jakuba Jana Ryby. V neděli od šesti hodin odpoledene si návštěvníci poslechnout zvonohru Petra R. Manouška. Na děti čeká 26. prosince od půl sedmé večer pohádka Dvanáct měsíčků.

Dále čtěte:

Zůstaňte v Praze! Průvodce víkendovou metropolí #34

http://www.euro.cz/praha/prazska-zoo-se-otevre-navstevnikum-i-o-vanocich-1321849


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).