Menu Zavřít

O UNIONISTU MÉNĚ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna

Poslankyně Marie Machatá (US) minulý týden v úterý oznámila, že končí členství v Unii svobody a odchází i z jejího poslaneckého klubu, byť nadále hodlá v Parlamentu podporovat věcné návrhy pravice. Machatá v písemném prohláš ení uvedla, že její jednání je reakcí na současný stav politických stran „kdy základním parametrem chování je boj o mocenské pozice, což ohrožuje budoucnost České republiky . Dalším důvodem k opuštění Unie svobody je pro ni zásadní změna politi ckého stylu strany, zejména iniciování vzniku čtyřkoalice bez předchozí vnitrostranické diskuse. Unie se tím podle Machaté zpronevěřila voličům.

Odchod unionistické poslankyně vzbudil pozornost především proto, že případná vládní pravostředová koalice ODS, KDU-ČSL a Unie svobody by ve Sněmovně mohla počítat už jen s většinou 101 hlasů proti 98. Faktická by však byla jen stočlenná podpora, protože lidovecký poslanec Josef Lux je dlouhodobě nemocný. To ovšem znamená, že by neměla sílu přehlasovat například prezidentské veto nebo znovu schválit jakýkoli zákon vrácený Senátem. O odchodu poslankyně se poprvé spekulovalo před půl rokem , kdy předseda ČSNS Jan Šula nabídl Machaté a dalším zákonodárcům přestup.

V Poslanecké sněmovně předložila Marie Machatá jediný návrh - novelu volebního zákona, která by českým občanům pobývajícím v zahraničí umožnila volbu do Parlamentu na zastupitelských úřadech. Poslanci změnu zákona zamítli.

CIF24

Na Republikovém shromáždění Unie svobody se Machatá letos v únoru ucházela o post místopředsedkyně strany. Neuspěla již v prvním kole voleb, v konkurenci více než deseti lidí byla jediným kandidátem, jehož řeč delegáti odmítli poslouchat, a cinkáním lžiček si vynutili předčasný konec projevu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).