Menu Zavřít

O vstupu do Babišovy vlády jednat nebudeme, trvá na svém ODS

24. 1. 2018
Autor: čtk

Občanští demokraté dnes zástupcům hnutí ANO zopakovali, že trvají důvody, proč nevstoupí do jednání o vládě. Po zhruba hodinové schůzce to řekl předseda ODS Petr Fiala. Uvedl také, že ODS nepodpoří ani žádnou menšinovou vládu ANO. Na jednání podle Fialy nezaznělo, že by hnutí uvažovalo o jiném premiérovi než Andreji Babišovi. V opozici chtějí zůstat i lidovci.

„Přijali jsme pozvání, které přišlo od ANO. Konstatovali jsme, že trvají důvody, proč ODS nevstoupí do jednání o vládě hnutí ANO,“ uvedl Fiala. Na schůzce podle něj občanští demokraté také konstatovali, že by považovali za dobré, aby se i názorům opozice věnovala pozornost. Připomněl, že hnutí ANO ve Sněmovně nepodpořilo návrhy ODS například na zvyšování obranných výdajů či zrušení zákazu prodeje o svátcích.

Fiala také zopakoval, že mezi parlamentními stranami má hnutí ANO možné bližší partnery. „Je tu mnoho stran, které jsou bližší ANO (než ODS) při hlasování ve Sněmovně nebo programově,“ řekl. Podle něj to může pro ANO vytvářet nějaký prostor pro jednání o vzniku vlády. Fiala předpokládá, že se Babiš při druhém pokusu o vznik kabinetu pokusí získat většinu ve Sněmovně, zástupci ANO ale dnes občanské demokraty o svých plánech podrobněji neinformovali.


Čtěte komentář Pavla Párala: Milošův bryndák

 Páral

EBF24


ANO minulý týden neuspělo ve Sněmovně se žádostí o důvěru pro svou menšinovou jednobarevnou vládu, dnes před polednem předal Babiš na Hradě Zemanovi demisi. Prezident ho obratem pověřil jednáním o složení nové vlády a uvedl, že odstupuje od podmínky, aby Babiš mezi poslanci získal většinu. Předseda sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura to označil za obchod s voličskými hlasy před víkendovou volbou hlavy státu.

Lidovci i po jednání s ANO zůstanou v opozici
Lidovci i po dnešním jednání s hnutím ANO zůstanou v opozici. Po zhruba půlhodinové schůzce to řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. ANO podle něj odmítá splnit podmínku KDU-ČSL, aby ve vládě nebyl žádný trestně stíhaný člověk a trvá na tom, aby premiérem byl předseda hnutí Andrej Babiš.

Lidovci už před volbami oznámili, že se nebudou podílet na vládě, ve které by byla trestně stíhaná osoba. Na dnešním jednání potvrdili zástupcům ANO, že tato podmínka trvá. Navrhli přitom, že by v případném koaličním kabinetu nemusili být předsedové žádné ze spolupracujících stran, podle Bělobrádka ale ANO trvá na tom, že Babiš bude premiérem.

KDU-ČSL je podle Bělobrádka připravena i dále jednat, zatím ale nevidí, že by ze strany ANO přišel nějaký průlom. Lidovci přitom kromě personálního požadavku mají pro případný vstup do koalice i programové podmínky a trvají také na tom, že bude garantována jejich důstojná role ve vládě. Bělobrádek upozornil, že lidovci nechtějí opakovat zkušenost z vlády Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD), kdy sociální demokraté ve Sněmovně často hlasovali s KSČM a proti svým koaličním partnerům z KDU-ČSL a US-DEU.

Přečtěte si také:

Babišovy názorové veletoče. Kdo bude nakonec bude premiérem, není jisté

Komentář: Švédské stoly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).