Menu Zavřít

Obamu čeká změna na Kapitolu

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

USA Mgr.

EBF24

Chmurné předpovědi a průzkumy veřejného mínění týkající se kongresových voleb ve Spojených státech se vyplnily. Barack Obama dostal minulé úterý od amerických voličů špatné vysvědčení, jeho Demokratická strana ztratila po dvou letech absolutní kontrolu nad Kapitolem. V „midterm elections“, které se tradičně konají v polovině funkčního období prezidenta, přebrala republikánská Grand Old Party od demokratů v dolní komoře Kongresu nejméně šedesát křesel. To je ještě horší výsledek než při poslední velké prohře demokratů v roce 1994.
Konzervativní kandidáti včetně zástupců hnutí „Tea Party“ zaútočili také na Senát, kde nakonec získali šest nových křesel. Hořkou pilulkou pro Obamu byla ztráta senátorského místa ve prospěch republikánů ve státě Illinois, který prezident před svým zvolením do Bílého domu zastupoval. Alespoň že si v horní komoře Kongresu demokraté udrželi těsnou většinu.
Podle dosavadního lídra republikánské menšiny Johna Boehnera, který se v lednu podle všeho postaví do čela Sněmovny reprezentantů jako její nový speaker, poslali američtí voliči Obamovi jasnou zprávu: Přejí si „změnu kurzu“. Tou by měla být menší vláda, a hlavně nižší federální výdaje. Nezaměstnanost přesahující devět procent a federální rozpočtový deficit odhadovaný pro tento rok na 1,56 bilionu dolarů dominovaly tématům letošních voleb, v nichž se rozhodovalo o složení 435členné Sněmovny reprezentantů, o 37 senátorských a 37 guvernérských křeslech. Jak uvedla CNN, téměř 88 procent voličů hodnotilo nynější stav americké ekonomiky jako nedobrý až špatný a téměř 86 procent vyjadřovalo nad tímto stavem upřímné obavy.
Barack Obama vzal úterní debakl demokratů na sebe. V povolebních projevech přiznal, že voliči dali hlasováním jasně najevo frustraci ze stavu ekonomiky. Na svou obranu pak prohlašoval, že v průběhu posledních dvou let bylo dosaženo úspěchu, který „mnozí Američané ještě nepocítili“, a proto hlasovali ve prospěch republikánů.
Obama zvítězil před dvěma lety mimo jiné díky tomu, že sliboval změnu. Až doposud mohl při prosazování reforem spoléhat na Kongres, v němž měli demokraté v obou komorách převahu. Nyní bude muset v polovině svého mandátu řadu postojů přehodnotit, jelikož od ledna jej čeká nová rovnováha sil na Kapitolu.
Spolupráce Obamy s republikány nejspíše nebude vůbec jednoduchá. Malá převaha demokratů v Senátu může být při blokování republikánských iniciativ sice užitečná, nicméně nakonec půjde hlavně o Bílý dům. Za dva roky totiž čekají USA prezidentské volby. Vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell v nedávném rozhovoru pro National Journal naznačil, jak to bude ve Washingtonu v dalším roce asi vypadat. Nejdůležitějším cílem, jehož by jeho strana chtěla dosáhnout, je, „aby prezident Obama setrval ve funkci pouze jedno volební období“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).