Menu Zavřít

Občanství se loni zřekl rekordní počet Američanů. Již čtvrtý rok v řadě

16. 2. 2017
Autor: čtk

Počty Američanů, kteří se rozhodli vzdát se občanství, rostou. Kvůli obavám z Trumpa to ale nebude. Spíše je zatím snaha ulevit si od daňové povinnosti.

Znepokojující trend rekordních počtů trvá u tohoto ukazatele již čtvrtý rok v řadě. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva financí, které data o Američanech, kteří se na svou zemi rozhodnou zpřetrhat vazby i formálně, zveřejňuje pravidelně na konci každého čtvrtletí.


Přečtěte si esej o USA od Lubomíra Hegera:

Esej: Jak veliká má být vlastně Amerika?

Centrum New Yorku


V roce 2016 se svého občanství zřeklo rekordních 5411 Američanů: o 26 procent více než v roce 2015 a 58 procent více než v roce 2014, kdy se amerického občanství zřeklo 3415 lidí. Ještě v roce 2006 se přitom amerického občanství zřeklo méně než 300 lidí.

Změna pobytu nestačí

Podle Andrewa Mitchella, právníka se specializací na daňovou a finanční problematiku, je hlavním důvodem snaha vyhnout se placení daní. Americký daňový systém totiž funguje odlišně. Lidé v něm neplatí daně podle toho, ve které zemi mají hlášený pobyt, ale podle svého občanství. Americká daňová povinnost je tak může dohnat i po letech strávených mimo domovinu.

MMF24

Americký finanční úřad IRS údajně od roku 2009 jen na daních, úrocích a pokutách z proclení vybral od více než sta tisíc Američanů s účty v zahraničí přes 10 miliard dolarů Zajímavostí je, že jedním z Američanů, kteří se v minulém roce zřekli svého občanství, byl i americký rodák, bývalý starosta Londýna a jeden ze strůjců brexitu Boris Johnson.


Z USA dále čtěte:

Vznik nových pracovních míst v USA předčil očekávání

USA na seznamu daňových rájů? Brusel hrozí Trumpovi obchodní válkou

Napětí mezi USA a Austrálií: Trump přezkoumá Obamovu dohodu o migrantech

Americká vlajka (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).