Menu Zavřít

Občasný doušek noblesy

28. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

„Cílem všech ve společnosti je vytvářet jedinečná vína s duší a značkou Vinohrad,“ zní motto vinařského domu v Horních Věstonicích. K tomu mají k dispozici kolekci dvou stovek vín z vybraných vinařských regionů světa včetně deseti sklepů moravských. Na základě výsledků řízených degustací z nich obměňují nabídku dle momentálních zvyklostí konzumentů.
Vlastní vína, která v sortimentu nepřevažují, připravují ve vyšších jakostních kategoriích. Především díky špičkovým technologiím dokážou z hroznů „vytáhnout“ to nejlepší, co obsahují. Pokoušejí se také o zatím hluboce utlumený program ekonomického zhodnocení toho kterého vína. Vybranou etiketu s největším potenciálem dalšího vývoje jak v kvalitě, tak i v ceně doporučí zájemcům o strategii nakládání s vínem coby předmětem finanční spekulace.
Hlavní akcent je však stále více kladen na produkci vín vlastních. Sortimentní výběr volený s ohledem na optimální možnosti terroiru, pečlivý dozor nad dodavateli hroznů, citlivé zpracování kvalitní suroviny a v neposlední řadě přísná selekce do jednotlivých nabízených kolekcí. K tomu neotřelá ambaláž a u řady Premium navíc elegantní půllitrové láhve.
Pálava Premium 2005 výběr z bobulí, Vinařský dům Vinohrad. Víno ryzí zlatavé barvy plné čirých pablesků. Bohatá hroznovitá vyzrálost vévodí kytce, vedle ní se ke slovu hlásí květinové tóny a v pozadí ještě lehýnká kořenitá stopa. Chuť ovládá cukrová nota, plné tělo a hutná viskózní forma vína nejsou jednoznačně sladké. Vydatný, poměrně ostrý podíl kyseliny oživuje doušek a odlehčuje prvotní natěžkanost. Úplný závěr ovlivňují hořčinky, které ač nijak důrazně, přece jen promluví do odeznění a lehce rozbijí kýženou harmonii. Přesto jde o víno, které se právě na surovině z Pálavských vrchů představuje v nejlepší formě a jemuž hodně vysoký obsah cukru nic neubírá na živoucím, příjemném projevu. Lehká disharmonie v závěru neubírá této Pálavě na noblese. I když nejde o víno na dlouhé pití, občasný doušek dokazuje, jakým je Mikulovsko révě domovem a jak báječná vína se rodí na pálavských stráních.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).