Menu Zavřít

Obce a kraje pomáhají vývoji a stabilizaci veřejných financí, uvádí rozpočtová rada

24. 9. 2019
Autor: Michael Tomeš

Hospodaření obcí a krajů v loňském roce nepřineslo výrazná rizika pro celkové hospodaření sektoru veřejných institucí. Naopak od roku 2013 přispívá k jejich stabilizaci. Ve zprávě o plnění pravidel rozpočtové odpovědnosti za rok 2018 to dnes uvedla Národní rozpočtová rada.

Podle zprávy je zadlužení obcí a krajů nízké a nepředstavuje riziko pro růst zadlužení veřejných financí. Pozitivní je podle zprávy růst investic obcí a krajů, který se tak loni přiblížil průměru let 2006 až 2015.

Zároveň rada upozornila, že v Česku stále neexistuje systémové opatření, které by umožnilo vyřešit situaci nejzadluženějších obcí. „Stávající preventivní opatření definovaná v zákoně nejsou řešením v minulosti vzniklé platební neschopnosti. U dotčených obcí tak dochází k významné redukci úrovně služeb poskytovaných jejich občanům. Národní rozpočtová rada se domnívá, že by takovýto mechanismus měl být vytvořen,“ uvádí materiál.

Podle legislativy územní samosprávné celky hospodaří v zájmu zdravých a udržitelných veřejných financí tak, aby výše jejich dluhu nepřekročila 60 procent průměru příjmů za poslední čtyři rozpočtové roky. Nerespektuje-li obec či kraj pravidla, ministerstvo financí může pozastavit převod podílu na daňových výnosech.

To letos hrozilo obci Felbabka ve Středočeském kraji, Starosedlskému Hrádku ve Středočeském kraji a obci Prameny v Karlovarském kraji. Loni nesnížily dluh, i když tak podle zákona měly učinit. Proto s nimi ministerstvo v dubnu zahájilo správní řízení o pozastavení převodu podílu na výnosu daní. Obce nakonec dluh snížily ve 30denní lhůtě, a ministerstvo správní řízení ukončilo.


Naprostá většina daňových změn v Česku byla zbytečná, nedotažená nebo vyloženě škodlivá. Čtěte více v eseji:

Daňové reformy jsou permanentně mimo mísu


Rozpočtová rada dnes dále uvedla, že stát loni splnil pravidla ohledně výše dluhu sektoru veřejných institucí a dodržel postup ke stanovení celkových výdajů veřejného sektoru, která se odvozuje z výdajových rámců státního rozpočtu a státních fondů.

Podíl dluhu veřejných institucí loni klesl ze 34,7 procenta na 32,6 procenta HDP, hraniční hodnoty jsou přitom stanoveny zákonem na 55 a 60 procent HDP. Celkové schválené výdaje státního rozpočtu a státních fondů loni činily 1400,6 miliardy korun, a byly tedy podle zprávy o téměř tři procenta nižší než schválený rámec 1441 miliard korun.

Celková výše dluhu obcí loni podle zprávy klesla meziročně o 600 milionů na 62,5 miliardy korun.

Národní rozpočtová rada hodnotí plnění číselných rozpočtových pravidel na základě zákona o rozpočtové odpovědnosti každý rok. Součástí je i vypracování zprávy o plnění těchto pravidel a její předložení Poslanecké sněmovně.

Čtěte také:

Veřejné finance jsou dlouhodobě neudržitelné, varuje rozpočtová rada. Hlavně kvůli stárnutí populace

Česká ekonomika se začíná přehřívat. V žebříčku stability se propadla o tři místa

Výdaje rozpočtu a fondů by neměly překročit 1,6 bilionu korun, navrhuje ministerstvo

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Veřejné finance jsou dlouhodobě neudržitelné, varuje rozpočtová rada. Hlavně kvůli stárnutí populace

WT100

Recese: už je tady zase

Maléru naproti. Výdaje státu požírají vše, co přinesla konjunktura

  • Našli jste v článku chybu?