Menu Zavřít

Obce nezvládají úspěch svých továren a příliv tisíců dělníků

4. 5. 2017
Autor: čtk

Dříve nebo později tahle situace musela nastat. Spolu s tím, jak se českým firmám nedostává tuzemských pracovních sil a nahrazují je cizinci, přicházejí problémy. Města zcela nepřipravená na pobyt tisíců zahraničních pracovníků si stěžují na auty ucpané ulice, kriminalitu a černý obchod s byty.

Ministr vnitra Milan Chovanec chce dokonce kvůli tomu vládě navrhnout vznik nového křesla vládního zmocněnce, který by potíže řešil. Problémy zatím několika lokalit v zemi se totiž mohou opakovat v budoucnu kdekoli jinde.

Místům, jako jsou Kvasiny v Královéhradeckém kraji, by se klidně mohlo říkat Klondike. Objevilo se tam bohatství v podobě stovek nových pracovních míst a přilákalo v součtu tisíce nových lidí. A vlastně ani nejde o to, že jsou mezi nimi cizinci. Podle vyjádření Škody Auto, která má v Kvasinách stále se rozvíjející továrnu, jsou mezi novými zaměstnanci v naprosté většině Češi.

Jde o to, že když agentury pro potřeby podniků navozily zaměstnance, nebyl nikdo, kdo by přemýšlel, co to s malými městy a obcemi udělá. „Region Rychnovská se ocitl v relativně krátké době ve velmi silném a rychlém rozvoji. Je zde nejmenší nezaměstnanost z celé České republiky, asi 1,6 procenta. Začali jsme se potýkat s nárůstem drobnější kriminality, dopravních přestupků, výrazným poklesem osob zaměstnaných ve službách“ popisuje hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Meziroční srovnání přestupků v problémových lokalitách
 Meziroční srovnání přestupků v problémových lokalitách

Čísly policie potvrzeno: kriminalita stoupla o 47 procent, u cizinců meziročně dokonce o 419 procent. Závratné číslo je ale potřeba vnímat optikou toho, že v Kvasinách byla předtím kriminalita cizinců velmi nízká, protože tam téměř žádní nebyli. A také přišly častější policejní kontroly ubytoven, což se na statistice rovněž podepsalo.

Do kvasinského závodu Škody Auto přišlo do konce loňského roku 2600 nových zaměstnanců, nyní jich tam pracuje přibližně sedm tisíc. Celkem pak v závodech průmyslové zóny Solnice-Kvasiny pracuje 10 500 lidí, z toho asi tři tisíce ze zahraničí. Jen ve dvoutisícové Solnici žije kolem šesti stovek nových dělníků. „Na situaci upozorňujeme společně se starosty okolních obcí již téměř rok,“ říká mluvčí Škody Auto Zdeněk Štěpánek.

Sociální laboratoř

Problémy je možné ukázat na konkrétních příkladech. V Kvasinách se například dá jen velmi těžko parkovat, protože dojíždějící nevyužívají parkoviště u závodu, ze kterého by se po skončení směny pomalu dostávali, a raději stojí s auty v obci. Místní také velmi rychle přišli na to, že svoje byty mohou velmi výhodně pronajímat. Dělníci se na postelích střídají i podle směn a nájemné vyskočilo do závratných výšek. Obci neplynou žádné ubytovací poplatky ani adekvátní platby za odpad a náklady musí nést na svých bedrech. I ubytovny, obvykle velmi špatně vybavené, chtějí za postel kolem pěti tisíc měsíčně. Stavět nové byty nelze, pozemky v oblasti jsou nyní neúměrně drahé.

Kdyby byly Kvasiny jediným místem v zemi, šlo by víceméně o regionální zajímavost. Jenže jako přes kopírák je takových míst více. Vznikají všude tam, kde je nízká nezaměstnanost a ekonomicky nakopnuté podniky hladovějí po pracovní síle. Podle údajů ministerstva vnitra jsou to vedle Kvasin, Solnice a Rychnova nad Kněžnou ještě Plzeň, Stříbro nebo Tachovsko. „Odborníci z různých resortů se shodli, že se jedná o rozsáhlý problém, který se de facto netýká jen zmíněných oblastí, ale může se dotknout jakéhokoli dalšího místa potýkajícího se s nárůstem zahraničních pracovníků,“ doplňuje mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

V Plzni, největším ze všech zmiňovaných měst, přišli na problém poměrně paradoxně. Strážníci začali nacházet v ulicích čím dál více bezdomovců. Když pátrali po jejich původu, zjistili, že to jsou bývalí dělníci z továren, kteří byli z různých důvodů propuštěni a nevrátili se domů. Z pětistovky jich v Plzni tvoří cizinci zhruba polovinu a jde o lidi kolem třiceti let.

„Ve zmiňovaných oblastech počty zaměstnaných cizinců již dosahují takového množství, že přestává postačovat vybudovaná infrastruktura, jako je ubytování, zdravotnictví a služby či trávení volného času. Vznikají konflikty v soužití s místním obyvatelstvem, zhoršuje se bezpečnost a veřejný pořádek, evidujeme krádeže, různé formy výtržností a fyzických napadení převážně pod vlivem alkoholu,“ čte ze statistik Klára Pěknicová.

Pozdě, ale přece

Se zpožděním tedy stát přichází s řešeními. Například v Kvasinách přibude zhruba čtyřicítka policistů, situace se podle kraje lepší už teď, když město třeba zakázalo pít alkohol na veřejnosti nebo přimělo policii k častějším kontrolám ulic a ubytoven.

Represe ale není receptem, který by řešil situaci celoplošně a dlouhodobě. V memorandech, která ministr vnitra Milan Chovanec podepsal s Královéhradeckým a Plzeňským krajem, se proto píše o předpisech a zákonech, které by měly zafungovat ještě dřív, než obdobná situace zavládne na jiných místech.

Má buď vzniknout úřad zmocněnce vlády pro dotčené oblasti, nebo post pověřeného úředníka na ministerstvu průmyslu. Ministr ponese na jednání vlády v příštích dnech obě varianty, je prý na ostatních ministrech, pro kterou se rozhodnou. Zrodit se má také centrum pro cizince, kteří se dostanou do problémů. Pomáhat má třeba s prodloužením víza, vyřízením dokladů či zařízením cesty zpět. „Bylo by potřeba, aby tento konkrétní úkol měl na starost jeden člověk na plný úvazek, aby obce, stát i kraj měly koordinační osobu, která se tomu bude věnovat,“vysvětlil Chovanec.

Okolí Kvasin má také dosáhnout od září na dotace, které umožní budovat v ulicích kamerové systémy, vznikne též metodika pro města sousedící s průmyslovými zónami, aby jejich zástupci věděli, co mohou dělat sami a v čem jim může pomoci stát.


Přečtěte si více o přespolní pracovní síle:

Cizinců v Česku pracuje přes 320 tisíc, třetina dělá nekvalifikované činnosti

Kvóty nestačí. Ukrajinců přijde do Česka více

Vietnamce tu nechceme aneb Imigrační systém počesku

V roce 1981 přijelo do Vilémova u Šluknova 51 Vietnamek, které se naučily obsluhovat tkalcovské stroje


Změnit se má také několik zákonů. Například do toho o pobytu cizinců má přibýt institut nespolehlivého zaměstnavatele. Půjde o firmu, která dluží státu na daních či pojistném, má fiktivní adresu nebo je v likvidaci. Vnitro cizincům ze třetích zemí bude práci v takových firmách zakazovat. Zpřísní se také pravidla pro pracovní agentury, které vozí firmám pracovníky.

S pár nápady přišli i zástupci měst a krajů. Ten asi nejsympatičtější zní tak, aby Škodovka brala přednostně ty cizince, kteří mají rodiny a chtějí se ve městě usadit. „Dovedu si představit, že by k nám pak necestovali za prací jen muži, ale že by s nimi šly i jejich manželky a děti. Celé rodiny by se dále podílely na rozvíjení trhu práce,“ říká hejtman Štěpán.

Problém s bydlením by měla vyřešit vláda svým usnesením, které navýší investice do infrastruktury a bydlení. Na výstavbu bytů hlavně v Rychnově a Solnici by v příštích letech mělo v dotacích přitéct až 400 milionů korun. V Rychnově je v plánu asi 100 bytů a v Solnici kolem 40. Suma sumárum by mělo jít až o dvoumiliardovou investici.

Ministerstvo vnitra zároveň říká, že je připraveno podobné memorandum jako s Královéhradeckým a Plzeňským krajem podepsat i s dalšími regiony, kde by podobná situace nastala. A že nejde jen o teoretickou možnost, dokládají čísla českého průmyslu. Ve výrobě je nyní volných zhruba 140 tisíc míst. Vláda na to reaguje například tím, že zvedá kvóty na počet ukrajinských dělníků na dvojnásobek. Ročně jich bude moci přijít až 7600. Celkově za poslední dva roky přibylo podle statistik v Česku až 120 tisíc gastarbeitrů. Teď už půjde jen o to, aby kabinet své sliby naplnil.

Dále čtěte:

Ukrajinci, vítejte. Pracovní trh potřebuje novou sílu

Ukrajinci bez víz. Europarlament uvolnil cestovní režim

KL24

Vláda v kleštích východu

 Weikert


  • Našli jste v článku chybu?