Menu Zavřít

OBCE PROTESTUJÍ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Severočeská energetika

Představitelům měst a obcí, které vlastní 34 procent akcií Severočeské energetiky (SČE), se minulý týden na valné hromadě nepodařilo prosadit své dva zástupce do nové dozorčí rady. Všech šest míst v dozorčí radě obsadili kandidáti navržení Fond em národního majetku (FNM), který měl při 48procentním podílu na základním jmění zaručenou nadpoloviční většinu hlasů na valné hromadě.

Novými členy dozorčí rady jsou Vladislav Raška (FNM), Pavel Martínek (ministerstvo průmyslu a obchodu), Jan Juchelka (FNM), Miluše Stloukalová (ministerstvo financí), Jan Suchý (ministerstvo financí), Ladislav Tůma (1. zástupce starosty města Chomutova) a tři zástupci zaměstnanců Irena Klůsová, Martin Hušek a Jiří Bára.

V protestu, který za Elektrárenské a plynárenské sdružení měst a obcí (EPS) na hromadě prezentoval děčínský starosta Vladimír Medek, se uvádí, že složení orgánu neodpovídá postavení měst a obcí v SČE a je výrazně zaměřeno proti jejich zájmům. „Tímto krokem je zcela popřen výsledek práce EPS a snaha udržet společný postup měst a obcí i jejich konstruktivní postup při stanovení strategických záměrů společnosti s ohledem na občany tohoto regionu. To může vést k výrazné destabilizaci orgánů společnosti a k zásadním problémům při výkonu akcionářských práv, uvádí se v protestu.

ebf - tip - debata

Předseda představenstva SČE Jiří Šťastný vyjádřil nad roztržkou mezi akcionáři politování. Řekl, že vztahy mezi akcionáři se vytvářejí velmi dlouho. „Představenstvo pro racionální komunikaci udělalo maximum a je nám líto, že konflikt mezi akcionáři skončil tímto způsobem. Odhaduji, že to sníží zájem měst a obcí dále držet své podíly ve společnosti, dodal.

Jedním z členů nové dozorčí rady sice byl na návrh FNM zvolen místostarosta Chomutova Ladislav Tůma. Toho však ostatní města a obce za svého reprezentanta nepokládají. Většina zástupců měst a obcí na protest proti jednání FNM valnou hromadu opustila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).