Menu Zavřít

OBCHOD JE OBCHOD

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Čína a USA

Čínský premiér Ču Žung-ti během své návštěvy Spojených států nabídl místním podnikatelům takové podmínky, které dokázaly americkou administrativu přesvědčit o nutnosti uzavřít obchodní dohodu s Čínou v co nejkratší době a podpořit vst up této země do Světové obchodní organizace (WTO). Ze svých zprvu odmítavých pozic musel pod tlakem byznysmenů ustoupit i prezident Clinton.

MMF24

Jednání, která začala již předminulý týden, se nesla v duchu kritiky ze strany některých členů Kongresu, kteří obviňují Čínu z porušování lidských práv a nově i z krádeže amerického atomového tajemství. Obě strany tak mohly zprvu pou ze oznámit, že bylo dosaženo určité shody a jednání o vstupu Číny do WTO se odsouvají na konec roku.

Čínský premiér však s sebou na návštěvu Spojených států přivezl obchodní nabídky, které kapitáni amerického byznysu okamžitě vyhodnotili jako extrémně výhodné. Mimo jiné na snížení bariér pro dovoz spotřebního zboží, zemědělských produktů a umožnění širšího vstupu pro finanční služby. Výměnou si hodlal odvézt podporu Spojených států pro co nejbližší vstup Číny do WTO. Blíží se totiž další kolo vyjednávání o celosvětovém obchodě zahrnujícím otázky zemědě lství, což je pro říši středu životní otázkou. Bez členství by však jednání nemohla v žádném případě ovlivnit. Clintonova administrativa se tak okamžitě ocitla pod obrovským tlakem podnikatelských kruhů, který vzápětí slavil úspěch. Minulý týden se americký prezident s čínským premiérem po 20minutovém telefonickém hovoru dohodli, že jednání expertů budou obnovena koncem měsíce v Pekingu, aby bylo možno finální dohodu uzavřít v co nejkratší době.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).