Menu Zavřít

OBCHOD MŮŽE OVLIVNIT ÚROKY

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Spojené státy

Apetit amerických spotřebitelů po dováženém zboží se podepsal na dalším rekordu obchodního schodku. Revidovaný deficit obchodní bilance se za červen rozšířil na 24,6 miliardy dolarů z květnových 21,2 miliardy dolarů. To je, jak informovala minulý č tvrtek televizní stanice CNN, dvacet procent za prognózami. Hospodářství USA tak bude podle analytiků potřebovat zabrzdit inflaci pomocí vyšších úrokových sazeb.

KL24

Za růstem deficitu stojí rekordně vysoké dovozy v hodnotě 103 miliard proti květnovým 99 miliardám dolarů, které růst vývozu nevyrovnal. Hodnota v červnu vyvezeného zboží a služeb z USA stoupla jen na 78,4 z předchozích 78 miliard dolarů. Zpráva amerického ministerstva obchodu seslala dolar na paritě s japonským jenem na sedmiměsíční minimum.

I ostatní makroekonomické ukazatele naznačují, že ekonomika stále nezpomalila natolik, aby zahladila inflační tlaky. Příkladem může být stále klesající objem státních dávek v nezaměstnanosti nebo růst červencové průmyslové produkce o 0,7 pro centa proti červnovým 0,1 procenta. Na zasedání Federálního rezervního úřadu (Fed) se tudíž toto úterý čeká zvýšení sazeb, se kterými od loňského října americká centrální banka nehýbala.

  • Našli jste v článku chybu?