Menu Zavřít

Obchoďák jedna radost

10. 8. 2020
Autor: Euro.cz

Děčínský Kapitán si zaslouží pozornost kvůli pivu i sídlu Zoologická zahrada na Pastýřské stěně není kdovíjak velká, možná ale o to příjemnější procházka čeká na člověka, který absolvuje krátký a ostrý výstup kolem děčínské synagogy. A když pak seběhne zpátky dolů do města, ocitne se během pár minut u obchodního centra Pivovar, který před šesti lety vznikl rekonstrukcí a modernizací bývalého podmokelského pivovaru. A uvnitř se schovává Pivovar Kapitán čerpající z bohatého historického odkazu. Jedno z jeho mott zní: „(Pivu jsme dali) svěží chuť, která vám zůstane na jazyku jako příjemná vzpomínka na trochu hořkou, ale zároveň neodolatelnou atmosféru Českého Švýcarska.“

Původní kulisy

Na měděné technologii, která je součástí restaurace umístěné v bývalé pivovarské konírně s klenutými stropy, tu výrobu rozjížděl Jan Kočka. Ten sice dodnes v Děčíně vaří, ale jinde – usídlil tu vlastní značku Nomád, která dřív byla létajícím pivovarem. Sládkem v Pivovaru Kapitán je Svatopluk Houserek, který předtím prošel třeba i mšenskou sladovnou.

Podniku – restauraci i varně – dávají na první pohled sílu především kulisy původního pivovaru, který tu hraběcí rodina Thunů postavila už v roce 1849. Vařit se tu přestalo v roce 1995, kdy dlouhá tradice děčínského piva zanikla. „Jeho sláva se dodnes udržela díky obyčejným lidem. Hlavně zdejším šífákům, kteří na něj nedali dopustit ani v těžkých časech. Názvy našich piv jsou holdem jejich drsnému řemeslu,“ uvádí internetová kronika pivovaru.

Podmokelská 10° je vrchol

A protože jsme si na děčínský výlet vyhradili dost času, přímo v pivovarské restauraci jsme mohli z výčepu s velmi dlouhou řadou kohoutů v klidu otestovat hned několik piv. Stálicí zdejší nabídky je trojlístek, který tvoří dvojice světlých ležáků Kapitán 11° a Admirál 12° a tmavý speciál Kormidelník 13°. My se jim však vyhnuli a zalovili jinde.

První přišel na řadu letní Summer Ale 10° vonící po grepu, který Houserek vaří ze tří chmelů. Pivo se čtyřmi procenty alkoholu působilo lehce, osvěžujícím bylinným dojmem, jenže bohužel bylo znát, že v těchto končinách se ejly zřejmě příliš nepijí, a chyběla mu tak čerstvost obvyklá u piv s velkou výtočí. Přesto měl dobrou pitelnost.

Zaujal nás i další sezonní „speciál“, jímž byl Višňový kyseláč. Výrazná a příkrá vůně jakoby upozorňovala, co se chystá po ochutnání, jenže očekávání nebylo naplněno – pivo mělo slabší kyselost a nepříliš

chuť.

Naopak naprosto bombastická byla Podmokelská 10°. Světlé výčepní s plným tělem překvapilo výrazným řízem a správně vystavěnou hořkostí, což způsobuje jeho extrémně dobrou pitelnost.

výraznou výtechnologií.

Pivovar Kapitán

Sofijská 3, Děčín Sládci: Svatopluk Houserek a Josef Kracík Založeno: 2014 Nabídka: spodně a svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: světlé výčepní Podmokelská 10° Otevřeno: neděle až čtvrtek (11.00 až 22.00), pátek a sobota (11.00 až 23.00)

WT100

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?