Původní kulisy
Na měděné technologii, která je součástí restaurace umístěné v bývalé pivovarské konírně s klenutými stropy, tu výrobu rozjížděl Jan Kočka. Ten sice dodnes v Děčíně vaří, ale jinde – usídlil tu vlastní značku Nomád, která dřív byla létajícím pivovarem. Sládkem v Pivovaru Kapitán je Svatopluk Houserek, který předtím prošel třeba i mšenskou sladovnou.
Podniku – restauraci i varně – dávají na první pohled sílu především kulisy původního pivovaru, který tu hraběcí rodina Thunů postavila už v roce 1849. Vařit se tu přestalo v roce 1995, kdy dlouhá tradice děčínského piva zanikla. „Jeho sláva se dodnes udržela díky obyčejným lidem. Hlavně zdejším šífákům, kteří na něj nedali dopustit ani v těžkých časech. Názvy našich piv jsou holdem jejich drsnému řemeslu,“ uvádí internetová kronika pivovaru.
Podmokelská 10° je vrchol
A protože jsme si na děčínský výlet vyhradili dost času, přímo v pivovarské restauraci jsme mohli z výčepu s velmi dlouhou řadou kohoutů v klidu otestovat hned několik piv. Stálicí zdejší nabídky je trojlístek, který tvoří dvojice světlých ležáků Kapitán 11° a Admirál 12° a tmavý speciál Kormidelník 13°. My se jim však vyhnuli a zalovili jinde.
První přišel na řadu letní Summer Ale 10° vonící po grepu, který Houserek vaří ze tří chmelů. Pivo se čtyřmi procenty alkoholu působilo lehce, osvěžujícím bylinným dojmem, jenže bohužel bylo znát, že v těchto končinách se ejly zřejmě příliš nepijí, a chyběla mu tak čerstvost obvyklá u piv s velkou výtočí. Přesto měl dobrou pitelnost.
Zaujal nás i další sezonní „speciál“, jímž byl Višňový kyseláč. Výrazná a příkrá vůně jakoby upozorňovala, co se chystá po ochutnání, jenže očekávání nebylo naplněno – pivo mělo slabší kyselost a nepříliš
chuť.
Naopak naprosto bombastická byla Podmokelská 10°. Světlé výčepní s plným tělem překvapilo výrazným řízem a správně vystavěnou hořkostí, což způsobuje jeho extrémně dobrou pitelnost.
výraznou výtechnologií.
Pivovar Kapitán
Sofijská 3, Děčín Sládci: Svatopluk Houserek a Josef Kracík Založeno: 2014 Nabídka: spodně a svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: světlé výčepní Podmokelská 10° Otevřeno: neděle až čtvrtek (11.00 až 22.00), pátek a sobota (11.00 až 23.00)
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz