Menu Zavřít

Obchodní rejstřík prozradí citlivé údaje. Změna pomohla jen napůl

29. 10. 2012
Autor: Master Internet

Citlivé údaje o tisícovkách lidí působících v českém byznysu lze stále najít na internetu. Mohou se tak snadno stát terčem zneužití.

Rodná čísla nebo podpisové vzory osob, které jsou oprávněné jednat jménem firmy, se sice do obchodního rejstříku nemusí vkládat od ledna letošního roku. Přesto jsou však oba citlivé údaje na internetu stále přístupné prakticky komukoliv. Obsahují je totiž zakladatelské listiny, které jsou součástí obchodního rejstříku.

Zatímco z hlavní databáze rejstříku byla rodná čísla odstraněna automaticky, o jejich vymazání ze zakládacích smluv musejí firmy požádat. „Drtivá většina podnikatelů tak doposud neučinila, a listiny s podpisy v elektronické podobě v obchodním rejstříku ponechala,“ říká Ivan Hruškovič ze společnosti Companies and Companies.

Jeho slova potvrzují i zkušenosti z Městského soudu v Praze. „Žádosti o výmaz rodného čísla ze zakládacích listin neregistrujeme,“ uvedla pro server E15.cz tisková mluvčí soudu Martina Lhotáková. Podle ní mají podnikatelé při sepsání zakládací listiny u notáře možnost vybrat si, zda do ní chtějí uvést rodné číslo nebo datum narození. „Výběr je na zapisovaných osobách a to s vědomím, že zakládací listiny budou i s rodným číslem zveřejněné,“ dodala Martina Lhotáková.

Ani se zveřejněním data narození však řada podnikatelů není spokojena, pokládají ho za podobně citlivý údaj, jako rodné číslo. Ministerstvo spravedlnosti však další kroky ke zpřísnění zveřejňovaných údajů v obchodním rejstříku nepřipravuje. „Ministerstvo spravedlnosti nechystá žádnou novelu, která by upravovala povinně zveřejňované údaje u výpisů z obchodního rejstříku. Datum narození je považováno za zásadní pro identifikaci konkrétní osoby a proto se zatím neuvažuje o jeho odstranění,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Petra Hrubá.

WT100

Podle Ivana Hruškoviče si podnikatelé stále musí dávat pozor, zda na dokumentech ukládaných do sbírky listin a které rejstřík také zveřejňuje, nejsou uvedena i rodná čísla a podpisy. „Soud zmíněné dokumenty ukládá do elektronické podoby tak, jak je dostane. Doporučuji proto skeny dokumentů zveřejňované v elektronické sbírce listin soudu přímo dodat se zabělenými osobními údaji,“ upozornil Ivan Hruškovič.

Český obchodní rejstřík má i nadále pověst jednoho z nejotevřenějších na světě. U sousedního Slovenska digitální podoba existuje, pracuje se v ní však pouze se jmény a adresami. V rejstříku chybí rodná čísla a dokonce i data narození. Do sbírky je možné se dostat jen registrovaným osobám. Na Kypru, který patří k oblíbeným daňovým rájům českých firem, internetový obchodní rejstřík nefunguje. Jeho elektronizace se teprve plánuje.

  • Našli jste v článku chybu?