Menu Zavřít

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut

23. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Obchodní výhody plynoucí z členství v Evropské unii jsou "převážně imaginární". Tvrdí to podle serveru BBC britský institut Civitas. Ve své analýze mimo jiné upozorňuje, že řada zemí stojících mimo EU zvyšovala svůj vývoz na jednotný evropský trh od jeho vzniku v roce 1993 rychleji než Británie.

Jiní ekonomové však s názorem institutu Civitas nesouhlasí. Profesor ekonomie Jonathan Portes z King's College London například tvrdí, že existuje řada faktorů ukazujících na výhodnost zapojení Británie do jednotného evropského trhu. „Řada odvětví je závislá na EU nejen kvůli nulovým clům, ale také kvůli regulaci,“ upozorňuje.


Přečtěte si, co přispělo k brexitu:

Trump i brexit. Úspěšnou kampaň vedla umělá inteligence

Šéf Cambridge Analytica Alexander Nix během prezentace své společnosti v New Yorku


Autor zprávy institutu Civitas Michael Burrage uvedl, že britský export do EU před zapojením země do jednotného evropského trhu v roce 1993 rostl rychleji než vývoz z jiných významných ekonomik, například Spojených států, Kanady, Austrálie, Švýcarska, Norska, Jihoafrické republiky či Brazílie. Po roce 1993 však podle něj tyto země Británii v tempu růstu exportu do EU předstihly.

„Ukazuje to, že nevýhody neúčasti v EU a jednotném trhu byly výrazně zveličovány a že údajné výhody členství, ať již pro export zboží a služeb, pro produktivitu, pro globální obchod či pro zaměstnanost, jsou převážně imaginární,“ píše se ve studii institutu Civitas.

EBF24


O brexitu dále čtěte:

Brexit spustíme na konci března, potvrdila Mayová

Formalita splněna: pod brexit se podepsala i královna Alžběta

Británie se občanům EU může uzavřít už v březnu, když Mayová spustí brexit

Britská premiérka Theresa Mayová


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).