Menu Zavřít

Obchodníci s deštěm

28. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Doména .EU má být v provozu nejpozději do 15 měsíců

Na nejvyšší evropské úrovni se rozhodovalo o zřízení internetové domény .EU. Členské státy unie i Evropský parlament tuto myšlenku podpořily a ministři spojů v Telekomunikační radě se dali, alespoň obrazně, do práce.
Evropská komise si představuje doménu .EU jako rozhodující faktor rozvoje internetu v Evropě. Především internetové komerce a ekonomiky. Akční plán, který byl vyhlášen na summitu v Lisabonu v březnu 2000, tedy dostává o dva roky později reálnější kontury. V únoru letošního roku propustil Evropský parlament do druhého čtení návrh na zřízení této domény. V návrhu stojí, že by měla být plně zprovozněna do 15 měsíců, ale v doporučení je, že by to mělo být co nejrychleji. Nová doména .EU bude jakýmsi hybridem mezi národními a globálními doménami. Aktuálně je na planetě registrováno přes 30 milionů domén, z toho více než 21 milionů končí zkratkou .COM. Nová doména by měla pokrývat zeměpisně, geopoliticky i historicky členské státy unie.
Jakmile vešlo ve známost, jaké má unie plány, vyrojili se - jako vždy v obdobné situaci - obchodníci s deštěm. Většinou nejde o sólisty, jak to známe z Česka, ale o firmy poskytující internetové služby, které počítají s tím, že si rozšíří počty svých zákazníků. Některé jdou tak daleko, že již rozesílají na všechny strany takzvané spamy - nabídky na registraci domény .EU. A také se snaží inkasovat peníze za registraci něčeho, co ještě neexistuje.
Zpravodajka průmyslového výboru Evropského parlamentu Lucemburčanka Colette Fleschová uvádí, že vznikne registrátor, který bude v kontaktu jak s centrálním regulátorem ICANN, tak s Evropskou komisí a bude pečovat o denní provoz domény. Komise si přeje, aby to byl regulátor nezávislý, nezisková soukromá firma, která by garantovala ochranu před doménovými spekulanty. Registrační politika bude založena na principu: kdo dřív přijde, bude dřív obsloužen.

Nemožné lze chtít, ale ne uskutečnit

.
Týdeník EURO zjistil, že aniž by bylo na evropského administrátora vypsáno výběrové řízení, registraci již nabízejí firmy z Irska, Švýcarska, Německa, Lucemburska nebo Velké Británie. Společnost United-Domains AG ze Švýcarska zaregistruje každého zdarma, čímž jistě získá náskok před svými soupeři. Q:RESEARCH z Irska, vrátí peníze, když registrace nevyjde, ale zájemci u ní musí uložit 40 eur. Německý Internet EDV GmbH chce 39 eur, že by něco vracel, neslibuje. Lucemburská společnost Euro DNS si na svých stránkách evropskou doménu pochvaluje, ale zároveň upozorňuje na to, že předregistrace je bez záruky a celkem na rovinu říká, že zájemce zařadí do fronty. Naštěstí bezplatně. Férově, jak se na Brity sluší, jedná se svými potenciálními klienty firma Push Domain. Chce 25 eur a rovnou sděluje, že je nevrátí. A to i v případě, že se registrace nezdaří. Její argument? Když si zaplatíte právníka a u soudu svůj spor prohrajete, také nedostanete peníze zpátky.
Vzhledem k tomu, že není známo, kdo bude registrací pověřen, nezbývá než riskovat. Objednat si na této doméně vlastní adresu může každý. Soukromá osoba nebo významná evropská firma, stejně jako internetový obchodní dům, a to u všech dostupných „předregistrátorů“. Nezbude než doufat, že se zájemce u jednoho z nich chytí a jeho adresu si už nezablokoval někdo jiný.

CIF24

Vteřina V.

Intence příslušné komise Evropského parlamentu říkají, že administrátorem se nemůže stát firma, která se oborem živí. Tedy určitě nikdo z těch, kteří si registraci nechají zaplatit. Jednou prostě přijde den D a hodina H, ba dokonce bude rozhodovat i vteřina V, kdy bude možné registraci provést. Všechny firmy si start tohoto velevýznamného evropského okamžiku pohlídají, což je jeden z jejich dalších argumentů, proč svěřit registraci právě jim. Ale kdo vyhraje, to je skutečně ve hvězdách, či spíše v astronomicky přesném čase.
Jednatel jedné z největších českých internetových firem Globe Internet Jakub Ditrich uvádí, že by registrační proces měl proběhnout v několika vlnách. „První, kdo bude mít nárok na registraci domény, budou města a obce, i v jejich případě ale hrozí mnoho duplicit. Další v pořadí budou právnické subjekty a až po nějaké době bude registrace otevřena i pro fyzické osoby. Regulátorem, o kterém se taské hovoří, by měla být cena registrace, která po otevření registru bude vysoká a postupně se bude snižovat tak, jak se bude adresní prostor zaplňovat. S určitostí lze říci, že nebudou umožněny registrace cizích ochranných známek jako doménových jmen.“

Internetové letadlo.

Kupodivu české webhostingové nebo providerské firmy zůstávají v klidu. Mají spíše tendenci před podobnými návrhy varovat, než se divokých akcí účastnit. České internetové firmy totiž byly mezi prvními, kterým byla spolupráce na registracích ze zahraničí nepřímo nabízena. Občas i ve smyslu, že nabídka se již podruhé opakovat nebude. Jak týdeník EURO zjistil, seriózní české společnosti do takového letadla nenasedly.
„Tipuji však, že během několika následujících týdnů začne některý online podnikavec podobnou službu nabízet,“ říká Ditrich. „Zcela nejasná je pozice kandidátských států. Nedokáži dnes říci, zda bude registrace domény .EU otevřena i pro ně. Pro české firmy zatím není možná registrace domény například v Itálii, kde je vázána na registraci firmy v rámci Evropské unie.“
V českých internetových luzích už kolují dvě zaručené zprávy: Registrátorem evropské domény bude na 70 procent společnost CORE, která v Německu, Itálii, Francii, Velké Británii a v dalších evropských zemích registruje šest globálních domén jakou jsou .BIZ nebo .COM. Přes proklamace Evropského parlamentu o neziskovosti budoucího registrátora, to opět budou peníze, které o mnohém rozhodnou. Kromě pravidla: „kdo dřív přijde…“ bude platit i další pravidlo: „kdo víc zaplatí…“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).