Menu Zavřít

Obchody společnosti Acrus CZ se zlatem prověřuje kriminálka

28. 10. 2013
Autor: Jan Rasch, Euro

Není to tak dávno, co Česká národní banka (ČNB) zveřejnila své stanovisko, že některé nabídky spoření do zlata mohou být v rozporu se zákonem. Totéž si zřejmě myslí i oddělení hospodářské kriminality Policie České republiky, které prověřuje činnost společnosti Acrus CZ. Ta láká Čechy na výhody pravidelného investování do zlatých cihel nebo slitků.

Policejní vyšetřovatel, který má kauzu na starosti, minulý týden obeslal vybrané obchodníky s dotazem, zda prodali společnosti Acrus nějaké zlato. Korespondenci má týdeník Euro k dispozici. Dotaz na transakce se týká konkrétního data i konkrétní částky, za niž mělo být zlato nakoupeno.

Policie šetření potvrdila s tím, že akce je teprve na začátku, tudíž k ní zatím nehodlá sdělovat žádné podrobnosti. Podle informací týdeníku Euro si kriminalisté ověřovali, zda společnost skutečně vlastní zlato, které svým zákazníkům nabízí s tím, že si na něj mohou formou pravidelných vkladů spořit.

Sdílnější není ani ČNB, která na společnost Acrus upozornila už letos v březnu. Tehdy požádala prostřednictvím svých internetových stránek zákazníky této firmy o spolupráci. Důvodem zájmu regulátora se stala nabídka společnosti Acrus investovat do zlata s příslibem garantovaného ročního zhodnocení z takto investovaných peněžních prostředků. To je totiž získávání peněžních prostředků od veřejnosti za účelem jejich společného investování, tedy činnost vyžadující licenci.

„Společnost Acrus CZ nedisponuje povolením ČNB k činnosti, a není tak oprávněna shromažďovat peněžní prostředky od veřejnosti,“ píše na svém webu regulátor. ČNB rovněž uvádí, že Acrus v rámci vyšetřování nespolupracuje, proto banka požádala o pomoc její klienty.

Regulátor na dotaz týdeníku Euro sdělil, že ČNB se k probíhajícím šetření nevyjadřuje. Vyjadřovat se nechtěla ani společnost Acrus. „Jsem nemocný,“ odmítl reagovat na dotazy předseda představenstva Acrus CZ Petr Benk.


Čtěte také:

Pozor na aktivity společnosti ACRUS CZ

Spoření do zlata? Může vyjít pěkně draho

EBF24

Centrální banky přikupují zlato, prodělávají přitom stovky miliard dolarů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).