Menu Zavřít

Obecní hospoda moderní doby

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Když jsem poprvé slyšela o vsi, která osvíceně investovala do vybudování obecní restaurace, zajásala jsem. Odpradávna fungovaly vesnické hospody jako centra života na venkově, tady se domlouvala vzájemná výpomoc, probíhaly politické debaty nebo se organizovaly společenské akce.

Každá hospoda ale nemusí vypadat jako zaplivaná čtyřka. V Rekovicích dokázali postavit objekt, který funguje v 21. století.

Na místě, kde stávala restaurace už od roku 1791, se obecní samospráva podle návrhu studia Kamil Mrva Architects rozhodla zrekonstruovat původní budovu do moderní podoby souznící s okolím. Na kraji vsi, obklopená lesy a zelení se díky obrovským oknům prolíná s přírodou kolem. Hosté uvnitř tak mají pocit, že stačí pár kroků a vejdou rovnou do lesa. Tomu je uzpůsoben i jednoduchý styl interiéru, který nepřebíjí výhledy, použití dřeva, skla a kožešin tak typických pro Beskydy interiér zútulňuje a zabraňuje dojmu sterility.

Díky své poloze jsou Rekovice ideálním místem na klidnou dovolenou. V okolí potkáte jen příležitostné turisty nebo hladové návštěvníky směřující do restaurace.

Všech šest pokojů se nese v duchu celého domu. Doporučuji pokoj s číslem šest. Dvoupatrový apartmán zdobený dřevěnými trámy a prosklenou stěnou, díky níž máte přímo z postele okolní krajinu jako na dlani.

Přesto je to restaurace, co do Rekovic láká řadu hostů. Na menu mají často typicky regionální jídla jako smaženice z čerstvých hub, pečené brambory s brynzou či domácí koláče s borůvkami, pokud zrovna rostou. S sebou si můžete odnést krásně zabalené dobroty, které tu připravují.

Vyzkoušejte domácí sušenky, marmelády nebo med.

KL24

V Rekovicích se podařilo vybudovat inspirativní centrum pro celou místní komunitu a zároveň výletní cíl turistů z celé republiky. Nejobtížnější bude nyní udržet nastavenou laťku a poskytnout zázemí oběma skupinám hostů. Doufám, že všichni ocení zdejší skvělé jídlo, povedenou rekonstrukci budovy, ale zejména energii, s níž se celý tým snaží o spokojenost hostů. Rekovice nastavily obecním hospodám laťku velmi vysoko.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).