Menu Zavřít

Obelhaný ministr

8. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Ministerstvo průmyslu připravuje reorganizaci státních podniků

Ředitel státního podniku Doly a úpravny Komořany Pavol Balažka obelhal loni před nástupem do funkce ministra průmyslu Milana Urbana. Potvrdil to týdeníku EURO minulý týden šéf ministrových poradců Aleš Cincibus. Balažka v čestném prohlášení zatajil, že byl jednatelem zkrachovalé firmy EKOBANO. „Nebyla pravda, co Balažka uvedl v čestném prohlášení. Do duše mu však nevidím, a tak nemohu říci, že to zamlčel úmyslně. On tvrdí, že to opomněl,“ řekl Cincibus. Odvolat ředitele Balažku se ministr Urban přesto nechystá. Jeho poradci mu však připravili elegantní cestu, jak se lháře zbavit i bez odvolání.
Týdeník EURO již loni v listopadu informoval, že vzhledem k paragrafu 31a Obchodního zákoníku Pavol Balažka neměl být do funkce statutárního zástupce společnosti Doly a úpravny Komořany jmenován a že bývalý ředitel tohoto podniku Josef Vyleťal podal k Vrchnímu soudu odvolání proti rozhodnutí o zapsání jeho nástupce do obchodního rejstříku. (EURO 46/2003). Ředitel Balažka poté dodatečně poslal na ministerstvo průmyslu dopis, kde přiznal, že byl jednatelem a společníkem firmy EKOBANO, která skončila v konkursu.

ebf - tip - debata

Fúze smete Balažku.

„Jakmile jsme tento Balažkův dopis obdrželi, poslali jsme tu informaci 12. prosince na rejstříkový soud do Ústí nad Labem. Dle názoru lidí z ministerstva, kteří mají agendu jmenování ředitelů státních podniků na starosti, vrátí Vrchní soud případ ke Krajskému soudu Ústí nad Labem a Pavol Balažka bude normálně zapsán,“ uvedl Aleš Cincibus. Bude-li Balažka nakonec do obchodního rejstříku opravdu zapsán, nebude to zřejmě nadlouho. Ministr Urban by totiž měl ještě v letošním roce navrhnout vládě, aby podnik Doly a úpravny Komořany byl sloučen s podnikem Palivový kombinát Ústí nad Labem. „Touto reorganizací by se ušetřila část osobních nákladů. Zůstal by například pouze jeden ředitel. Vláda již loni schválila sloučení společnosti Východočeské uhelné doly s Palivovým kombinátem,“ řekl šéf ministrových poradců Cincibus. Počítá se podle jeho slov s tím, že sloučený podnik by řídil současný ředitel Palivového kombinátu a Pavol Balažka by odešel. Fúze s Východočeskými uhelnými doly proběhne k 1. lednu 2005 a ke stejnému datu by mohly zaniknout i Doly a úpravny Komořany. Slučování do Palivového kombinátu by nakonec mohlo být pouze prvním krokem v reorganizaci státních podniků. Ministrovi poradci nyní zkoumají terén pod všemi státními podniky, které spadají pod průmysl. „Rekognoskujeme terén, jak by šlo ještě ušetřit. U podniků v likvidaci běží například tento proces leckde příliš pomalu a my budeme tlačit na jeho zrychlení,“ dodal Aleš Cincibus.

Spekuloval na kurs.

Doly a úpravny Komořany daly loni podnět policii, aby vyšetřila transakce s volnými prostředky podniku, které prováděl bývalý ředitel Josef Vyleťal. „Provedl jsem normální kursovou spekulaci, když jsem volné prostředky podniku převedl na dolary. To jsem i vysvětlil policii, a moje trestní stíhání proto bylo zastaveno. Navíc v době, kdy jsem byl propuštěn, byl z celé operace zisk,“ uvedl k obvinění Josef Vyleťal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).