Menu Zavřít

OBEZŘETNÝ HRÁČ

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Lpět na hypotečních zástavních listech se mu vyplatilo

Pojišťovna Allianz chce koupit správce amerických investičních fondů Pimco Advisors. Budiž, řekli si zasvěcení. „Ale dokážou udržet Billa Grosse? ptali se zároveň.

Nejspíš ano, pokus byl učiněn. Pojistka, aby spoluzakladatel fondů a dosavadní top manažer u Pimca (a tudíž Allianz) zůstal, bude ovšem drahá - zhruba 200 milionů dolarů. Tolik dostane Bill Gross ke svému platu v akciích a hotovosti v příštích pěti letech, pokud se rozhodne zůstat firmě věrný. Jeho odpověď visí ve vzduchu.

Co vyhnalo Grossovu cenu tak vysoko? Odpověď leží dílem v činech, dílem v ziscích šlachovitého pětapadesátníka s knírkem. I jeho příběh je střižen jako podle scénáře o americkém snu.

William H. Gross, jemuž přisoudil The Wall Street Journal s odkazem na roční výši lukrativní nabídky přízvisko „čtyřicetimilionový muž , udělal první zkušenost s penězi při kartách v kasinech. Psala se šedesátá léta a čerstvý absolve nt Duke University trávil hrou až šestnáct hodin denně. S výhrami mezi dvěma sty až deseti tisíci dolary. „Malé bohatství, komentoval start rodáka z Ohia Business Week.

Následující časy byly skromnější, protože bývalý hráč nastoupil k americkému vojenskému námořnictvu. Odtud vedla dráha držitele titulu MBA z University of California in Los Angeles (UCLA) na kapitálové trhy; prvním zaměstnavatelem byl Pacific Mutual Holding. Roku 1971 pomohl mladý analytik založit společnost Pacific Investment Ma nagement Company (Pimco), kde zůstal dodnes.

Muž, který řídí vlajkovou loď firmy Pimco Total Return Fund, dokázal v uplynulém desetiletí nemožné. „Stal se hvězdou světa kvalitních bondů, konstatovala agentura Reuters. Oznámená mimořádná gáže je nej- vyšší v branži kolektivního investování. „Není divu, že je Allianz tak chtivá. Pimco Total Return Fund, spravující majetek v hodnotě 30 miliard dolarů, měl v minulé dekádě každoročně zisky kolem devíti procent. Na výtěžek čtyřiceti milionů dolarů ročně byla krátká i Richterova stupnice, připomíná Reuters.

Hubený Bill Gross dohlíží na 150 miliard dolarů investic do obligací. „Jeho verdikty mají dramatický dopad na ekono- mické trendy. Finanční trhy výrazně snížily schopnost vlády řídit ekonomiku, dodala Reuters.

Firemní rezidence v kalifornském Newport Beach je pro Grosse základnou, z níž vyráží do světa zkoumat možnosti investic do obligací. „Ke cti se mu připisuje, že předpověděl soustavný pokles úrokových sazeb v polovině 90. let. V uplynu lém desetiletí se mu podařilo také obratně proplout obdobím oslabování trhu obligací. Když Rusko v srpnu 1998 vyhlásilo platební neschopnost, neměl prozíravý Gross co ztratit. Papíry ruské vlády neměl v portfoliu, připomíná stejný agenturní zd roj. K úspěchu došel americký investor staromódní cestou. Hrál vždy bezpečně, lpěl na hypotečních zástavních listech. A plaše mizel, jak sám říkal, z riskantních vysoce výnosových bondů. Nepouštěl se na rozvíjející se trhy, na nichž si ud ělali rychlé jméno někteří jeho rivalové. „Musíme být obezřetní, nabádá Gross. Počet klientů stoupal. Nyní k nim patří AT&T, Boeing, Walt Disney, Hewlett Packard, Philip Morris či Toyota.

Z astenika se zamyšleným výrazem se stala i televizní hvězda. Počet žádostí o rozhovory, jimiž CNN, CNBC a Fox Financial News bombardují Pimco, přiměl vedení podniku, aby přímo v rezidenci v Newport Beach zřídilo Grossovi studio. „Jeho reputace coby manažera je tak vysoká, že společnost může šetřit na reklamě. A vydávat na propagaci mnohem méně peněz než konkurence. Zájem zákazníků vábí jediné slovo - Gross, píše Business Week. Lesk slavnému příjmení dodala i chicagsk á firma Morningstar, sledující vývoj investičních fondů.

Při výběru nejlepšího šéfa postavila na piedestal Manažera roku 1998 právě Billa Grosse. „Za excelentní investiční obratnost, za odvahu odlišovat se. Také za podávání výjimečných dlouhodobých výkonů, které respektují potřeby akcioná řů, citovala agentura Bloomberg. Ostatně už knihu Everything You ve Heard About Investing is Wrong (Vše, co jste slyšeli o investování, je omyl) z roku 1997 napsal Gross jako první portfoliový manažer uvedený do Síně slávy odborné asociace FIA SI. Šest měsíců předtím označili souputníci svého kolegu za nejvlivnější autoritu na bondovém trhu Spojených států.

EBF24

Pod Grossovou taktovkou bodoval Pimco Total Return Fund i vloni, kdy nasál osm miliard dolarů. Tedy asi polovinu všech peněz, investovaných v roce 1999 do amerických fondů tohoto typu.

Částka, jíž má být Gross přivázán k Pimcu, nečeká podle zahraničního tisku jenom na něj. Proslýchá se, že podobným způsobem má být podchyceno osm manažerů této investiční společnosti. Allianz, jež si nárokuje pozici nejsilnější evropské pojišťovny, nechce údajně riskovat neúspěšný vstup na největší světový kapitálový trh. Kormidlo lodi, v níž bude mít německý ústav sedmdesátiprocentní podíl za zhruba 4,7 miliardy dolarů, se roztočí koncem března, kdy má být kontrakt uzavř en. Místo na kapitánském můstku je zadané - kurs by měl určovat William H. Gross.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).