Menu Zavřít

Objem hypoték letos mírně klesne, očekávají bankéři

15. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Češi si letos sjednají hypotéky o celkovém objemu 220 až 225 miliard korun, v loňském roce to bylo za 226 miliard. Důvodem mírného poklesu budou rostoucí úrokové sazby a regulace hypoték Českou národní bankou, soudí Equa bank.

Letošní první čtvrtletí bylo co do objemu sjednaných hypoték druhé nejsilnější (51,7 miliardy korun). „Silnější byl pouze první kvartál 2017 (57,6 miliardy korun), který ovlivnil očekávaný růst úrokových sazeb a předem avizovaná regulace hypoték ČNB. Oba tyto faktory ovlivňovaly prodeje nemovitostí a objemy nových hypoték již po celý rok 2016 s tím, že na přelomu let 2016 a 2017 prodeje kulminovaly,“ uvedl ředitel produktů a rozvoje obchodu banky Ondřej Hák.

Koncem letošního roku by se podle něj průměrná úroková sazba hypoték mohla pohybovat mezi 2,4 a 2,75 procenta ročně, očekávání růstu úrokových sazeb udržuje silnou poptávku. Přes zvyšující se úrokovou sazbu Hák očekává, že budou prodeje hypoték dosahovat v následujících třech čtvrtletích v objemech podobných hodnot jako loni.


Realitní bublina v Pařížské: byt v centru Prahy vyjde až na 260 tisíc Kč za metr

 Za výhled na Hrad se připlácí


Podle průzkumu Equa bank nemají tři čtvrtiny mladých Čechů ve věku 20 až 35 let vlastní bydlení. O jeho pořízení uvažuje 57 procent z nich, 42 procent chce vlastní bydlení financovat hypotékou. Každý desátý přitom uvažuje, že by hypotéku zastavil majetkem svých příbuzných. Dvě třetiny mladých lidí, které zvažují hypotéku, mají rodiče, jež vlastní vhodnou nemovitost nezatíženou hypotékou. Pouze desetina respondentů uvedla, že nemá ve svém blízkém okolí nikoho, kdo by jim pomohl získat hypotéku zástavou majetku.

Průměrná úroková sazba hypoték letos v březnu stoupla podle Hypoindexu na 2,46 procenta z únorových 2,36 procenta, růst tak mírně zrychlil. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Počet uzavřených hypoték byl v březnu nejvyšší za letošní rok - hypotéku si sjednalo 9087 klientů, o 1641 více než měsíc dříve. Meziročně byl počet hypotečních smluv nižší asi o 1300. I objem v březnu letošního roku meziměsíčně vzrostl na 19,25 miliardy korun, což je o 3,3 miliardy více než v únoru. Meziročně šlo ale také o pokles.

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Praha se stává městem pro bohaté a pro chudé, nic mezi tím, říká developer Pardubický

Michael Gubbins: Véčko by se do New Yorku hodilo

Ještě o nás uslyšíte: architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof se chystají „dobýt svět“

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).