Plocha Staroměstského náměstí, kterým denně projdou davy turistů, je mezi orlojem a Týnem poseta tucty obřích pestrých slunečníků, patřících zahradním restauracím. Vždy jsem byl zvědavý, jaká je v nich vlastně kvalita pokrmů a nápojů. Světovost jejich cen v mých představách totiž nutně předbíhala úroveň servisu a kuchyně, jež jsou v takto masovém provozu podniky schopné předvést.
Nedávno jsem nahlédl do nabídky jedné z nich a byl jsem příjemně překvapen. Lístek obsahoval převážně jídla z české kuchyně, samozřejmě s exkurzem do té mezinárodní. A ceny nebyly světové ani „staromákové“, dokonce ani pražské. Pohybovaly se na úrovni české oblastní gastronomické scény. To mne přimělo náhled na hospody pod týnskými věžemi poopravit. Abych si byl při té opravě zcela jist, Staroměstskou restauraci jsem navštívil. Protože mi nevadí pojíst, aniž bych přitom musel sledovat rej postav na někdejším popravišti sedmadvaceti českých pánů, uchýlil jsem se do chladivého nitra restaurace.
Za vchodem mne čekalo několik překvapení. Restaurace není vůbec malá, jak jsem se zprvu domníval. Její prostory, různě vybavené od prosté selské jizby výčepu s trámovým stropem, přes dvoranu s vysokou klenbou, komorní šámbr nazdobený coby rytířská jídelna až ke kouzelné zimní zahradě, dávají dohromady podnik zajímavý nejen co do kapacity. Sály se od sebe liší vybavením, kromě zmíněné selské jizby lze usednout v noblesním salonku, malém, výškově odsazeném šámbru s brněními, meči a kopími, zimní zahradě s nábytkem našich babiček plné zeleně a zalité světlem nebo ve dvoraně či dlouhé chodbě pod vysokánskými oblouky. Všechny však mají jedno společné. Bohatou, místy až přehnaně bohatou výzdobu. Množství dobových fotografií, reklamní cedule, slaměné květiny a prvky zrobené z obilí, vedle toho antické fragmenty. Oči až přecházejí. Neodbytně se mi vnucovala myšlenka, že méně bývá více.
Usazuji se v poloprázdném výčepu, francouzská okna jsou tu dokořán. Objednávám si českou klasiku. Mojí volbou je domácí bramboračka s hříbky, moravský vrabec, špenát a bramborový knedlík s vídeňskou cibulkou a - zvládnu-li dezert - tvarohový dort s čerstvým ovocem. Polévka je přede mnou ve chvíli, v bujonce se leskne rozmanitě barevná hladina, z níž stoupá chutě burcující vůně, notoricky známá, přesto však vždy lákající. Vedle blýskavých oček tuku, spousty drobných tmavých tělísek majoránky či zářících koleček karotky se tu a tam převalí bělostné tělo hříbku či zlatavý hranolek bramboru, aby prosvětlily hutnou hladinu polévky. Je zřejmé, že jde o poctivou, gruntovní polévku. Kořenová zelenina nese spektrum chutí, do něhož dále přispívá patrná, ne ovšem vladařská příchuť česneku, své si řekne majoránka, odér lesa doručí houby. Zapomenout nelze ani na brambory. Samozřejmá a často přehlížená součást polévky byla v tomto případě plnohodnotnou komponentou zemitých, příjemných valérů. Dobře vybraná odrůda ve správné úpravě obkroužila celý vějíř chutí, objala jej a dodala mu onen kýžený výraz kuchyně selského stavení. Příjemná „bramboračková“ harmonie byla ladící a chutná, jen možná soli mohlo být v polévce o něco méně.
Přestože se výčep naplnil do posledního místa a jediný číšník - prostor je patrně rozdělen na sekce s pevně určenou obsluhou - má co dělat, debarasuje přesně a včas. Stačí objednat přibližně dvacet pětadvacet lidí a prohodit s nimi i pár slov v jejich řeči. Je rychlý, úslužný i dostatečně tvrdý, dojde-li k „levé“ ze strany hosta. Vše ovšem v rámci dokonalé profesní úrovně a korektnosti.
V nastalém šílenství, vypuknuvším na obou zahradách a v celém vnitřním prostoru restaurace, nebyl rychlejší servis v lidských silách. Všichni obsluhující „jezdili jako fretky“, proplétali se mezi stoly s platy plnými jídel, výčepní se nepustili pípy. Možná proto moravský brabec, i když jsem na něj nečekal mimořádně dlouho, vykazoval již známky delšího ležení na expedici. Lesk špenátu pomíjel, na šťávě varhánkovatěly počínající závojíčky škraloupu a kolečka knedlíků lehýnce osychala. Ale jídlo bylo stále ještě teplé. Nevím, zda se špalíky masa, kopice špenátu a plátky knedlíků dají na talíři nějak mimořádně uložit, nebudu si proto všímat kompozice, byla v rámci běžných úprav této hotovky. Co do chuti však opět převyšovala většinu restaurací, které ji mají v rejstříku. Především srovnanou skladbou. Vedle důrazného, česnekem hýřícího - ovšem přiměřeně - špenátu, hrála hlavní roli skutečně báječná šťáva. Chutě masa v ní doplňovalo přesně dávkované koření, a tak bravurně obroubila obilný projev knedlíků. Maso samo sehrálo tentokrát jen malou „čurdu“, bylo příliš vypečené. Trhalo se po vláknech a všechno své kouzlo si nechalo odloudit pečením. Chuti ještě značně pomohla vídeňská cibulka, její ostrost byla zjemněná dozlatova opečeným kabátkem, nicméně razance drobných, žárem zkroucených spirálek si řekla své. Jen jí bylo málo, alespoň pro mne.
Tvarohový ovocný dort s ovocem se projevil jako stejně vydařený. Tenoučká vrstva těsta nesla vysoký sokl tvarohu, svěží, nepřeslazený a krémovitě hladký. Různé druhy ovoce uvnitř tvarohu oživily jeho chuť a svěží jahody se snítkou máty přidaly čerstvý, naturální akcent. Dezert zařídil příjemný závěr stejně příjemného oběda. Ten byl více než důstojnou oslavou tolik kritizované české kuchyně. Znovu jsem se přesvědčil o nepochopitelnosti jejího zatracování, vždyť může být, jak se ukázalo, velmi dobrou zbraní při prezentaci kvalit naší gastronomie.
Konečná suma, tři sta čtrnáct korun, byla vzhledem k předvedenému a v souvislosti s lokací podniku více než přijatelná. Ještě poslední slovo k obsluze. Byl jsem po celý čas ošetřován jediným číšníkem, mé hodnocení se tedy tentokrát týká jen a pouze jeho.
Plus - vydařená úroveň tradiční české kuchyně
minus - babylonská změť hlasů a zvuků nad rámec běžných decibelů
kvalita x cena: 9
Staroměstská restaurace
Staroměstské náměstí 19, 110 00 Praha 1
tel: 224 215 058
e-mail: office@staromestskarestaurace.cz, www.staromestskarestaurace.cz
Otevírací doba: Po – Ne 09.00-24.00 (v zimě 11.00-24.00)
Počet míst: zahrada 180, výčep 35, zimní zahrada 22, „šámbr“ 15, salonek 32, dvorana 24, boxy 22
Druh kuchyně: převážně česká
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina, francouzština, němčina, italština a další jazyky včetně japonštiny
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština a všechny ostatní světové řeči
Země původu nabízených vín: Bulharsko, Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 52 body ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku: ceny se rozumějí uvnitř restaurace
70g Uzený okoun s bylinkovým nokem, citrónem a 2 toasty 149 Kč
0.22l Královská dršťková polévka 33 Kč
250g 5 kusů topinek na husím sádle s čerstvým česnekem 32 Kč
330g Zeleninová mísa, petrželové brambory /karotka, chřest, kukuřice, fazolky, květák zapečený se sýrem, brokolice/ 164 Kč
300g Osvěžující salát z čekankových puků a kousků pomeranče sypaný ořechy (střední) 98 Kč
150g Filet z tresky na vídeňský způsob, petrželové brambory, citrón, koprová omáčka 186 Kč
200g Kuřecí steak s hruškovým vějířkem, smažené bramborové hranolky, rokfórová omáčka, mango chutney 208 Kč
1/4 Mladá kachna pečená po staročesku, červené a bílé zelí, český knedlík 186 Kč
150g Jehněčí na česneku, špenát, bramborový knedlík s vídeňskou cibulkou 254 Kč
345g Ovocné knedlíky (4ks) s mákem a šlehačkou 88 Kč
Výběr z nápojového lístku: ceny se rozumějí uvnitř restaurace
0.50 Pilsner Urquell 28 Kč
0.75 Moet & Chandon - Brut 1540 Kč
0.75 Znovín Classic Sekt (demi sec/brut) 319 Kč
0.75 Sauvignon 2003 - pozdní sběr 434 Kč
0.375 Chardonnay - výběr z hroznů - vinné sklepy Šatov 220 Kč
0.75 Chablis A.O.C. /bílé - white/ 660 Kč
0.75 Orvieto Classico D.O.C. /bílé - white/ 495 Kč
0.75 Sauvignon Blanc - KWV /bílé - white/ 539 Kč
0.75 Denis d´Or Barrique 434 Kč
0.75 J.P.Chenet Cabernet Syrah /červené - red/ 434 Kč
0.75 Merlot Sangiovese - Canti I.G.T. Sicilie /červené - red/ 495 Kč
0.75 Chardonnay Santa Helena /bílé - white/ 539 Kč
0.75 Cabernet Sauvignon - KWV /červené - red/ 539 Kč
0.75 Mavrud - Antique Tracia 505 Kč