Menu Zavřít

Oblíbené Chorvatsko, neznámé Řecko

30. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Menší firmy jsou přístupnější individuálním požadavkům

Pokud chcete plout v hlavní sezoně ze svého oblíbeného místa na přesně vybrané lodi a v určitou dobu, neměli byste s rezervací váhat. Pro letní plavbu je právě nyní nejvhodnější čas pro zajištění všeho potřebného. Naopak pro plavbu mimo hlavní sezonu se můžete rozhodnout na poslední chvíli a využít navíc různých slev.

Destinace.

Uvažujeme-li o pronájmu lodi bez kapitána, musíme hlavně zvážit svoji zkušenost a své schopnosti. Zatím si stále ještě většina českých jachtařů vybírá Chorvatsko. Jeho hlavní výhodou je snadná dostupnost autem: mezi Zadarem a Splitem je několik základen charterových společností, které disponují kvalitním výběrem lodí. Když se ráno včas vydáte na cestu, už první večer můžete trávit na lodi mimo přístav. Naopak nevýhodou této destinace jsou přeplněné maríny a městské přístavy, takže doplujete-li tam v podvečer, může stát, že nenajdete vhodné místo pro parkování v přístavu. Zatím dost neznámé je Řecko, kterého se sváteční jachtaři tak trochu bojí. Marín je v Řecku málo, kotvení v městských přístavech předpokládá větší samostatnost (není, kdo by vám ze břehu pomohl) a zkušenost. Jachtaře začátečníky rovněž odradí silnější vítr, který ale zkušenějším umožňuje mnohem zajímavější jachtařský zážitek. Za zmínku stojí, že většina služeb je v Řecku výrazně levnější než v Chorvatsku, a přitom jejich kvalita bývá vyšší. Chcete-li jet do Itálie nebo Francie, je třeba se hlavně vyhnout měsíci srpnu, kdy jsou všechny služby dražší a pobřeží je přeplněné.

Pronájem.

Při hledání firem, které nabízejí pronájem plachetnic, pomůže internet nebo specializované jachtařské časopisy. Většina společností, jež plachetnice pronajímají, má prezentaci na webu a kanceláře ve větších městech, kde zájemci poradí a navíc nabídnou aktuální informace včetně případných slev. Pronájem se běžně platí převodem z účtu nebo hotově v kanceláři. Větší renomované firmy mají větší výběr lodí i destinací. Pronajímáte-li si plachetnici na více než týden, umožňují často vrátit ji v jiné maríně, než byla vypůjčena. Lze tedy zvládnout delší plavbu bez nutnosti vracet se do výchozího bodu. U renomovaných společností bývá lépe zajištěný servis v případě poškození lodě nebo poruchy jejího zařízení. Na druhé straně menší firmy jsou schopné lépe vyjít vstříc individuálním požadavkům.

Plachetnice.

Čím větší je loď, tím pohodlnější je pobyt na ní, a tím rychleji je možné plout při menším “houpání“. Renomované společnosti mívají ceny za pronájem rozděleny nejen na základě délky, ale i podle stáří plachetnice: nejdražší bývají lodi mladší tří let. Plachetnice starší než pět let jsou často považovány za staré (některé společnosti lodě starší pěti let vůbec nenabízejí).
Do nelehkých podmínek, které lze mimo sezonu očekávat, je vhodné zajistit si kvalitní loď ověřeného výrobce s dobrou výbavou. Společností, které nabízejí na svých lodích příjemnou kombinaci “bimini+sprayhood“, je poměrně málo. “Bimini“ je skládací plátěná stříška nad kokpitem (místo pro posádku na zádi lodi), která chrání proti slunci i dešti a večerní ros. Takzvaný „sprayhood“ nebo “wind-shield“ je skládací průhledný “kšilt“ v přední části kokpitu nad vstupem do podpalubí. Ve větru a vlnách chrání kokpit před rozstřikující se vodou a vlnami, které se mnohdy přelévají přes příď plachetnice až po zadní kokpit. Kombinace bimini a sprayhood vytvoří z jinak otevřeného kokpitu docela dobře chráněné místo proti povětrnostním vlivům.
Při jarní či podzimní plavbě je dobré se ujistit, že plachetnice má uvnitř lodi sprchu s teplou vodou (některé lodě totiž mají jen sprchu na zádi paluby, což se za chladného počasí nemusí všem členům posádky líbit). Větší plachetnice bývají dokonce vybaveny topením.
V propagačních materiálech pronajímatelů se většinou počítá s ubytováním jednoho až čtyři členů posádky v salonu. Salon je jediným krytým místem na lodi, kam se posádka celkem pohodlně vejde. Pokud mají mít účastníci plavby alespoň minimální soukromí, neměl by proto být v salonu nikdo ubytován, lepší je obsadit pouze lůžka v kajutách. V omezeném prostoru běžných rekreačních plachetnic nemůže totiž nikdo počítat s absolutním soukromím, a přitom pohoda posádky je důležitá pro klidný průběh celé plavby.
Při výběru plachetnice je dobré si zkontrolovat i další věci:
- je-li v ceně zahrnut přídavný motor pro nafukovací člun - jaký typ člunu je v ceně
- jaký typ plachet má plachetnice - jaké elektronické zařízení má (GPS, měřič síly a směru větru, hloubkoměr…)
- je-li v ceně autopilot a je-li propojitelný s GPS
Podstatný vliv na atmosféru plavby má kapitán, který by měl mít poslední slovo při určování trasy plavby. I při zhoršených podmínkách zkušený kapitán přispěje k pohodě posádky a ví, že pokud sám zachová klid a dá najevo, že má situaci pod kontrolou, i posádka zpravidla zůstává klidná.

Ceny.

Částky, které za plachetnice zaplatíte, jsou u většiny společností velmi podobné. Liší se zejména podle typu a stáří lodě a období, ve kterém si loď pronajímáte. Důležitější roli sehrávají další složky ceny, to znamená vybavení lodě, typ pojištění, člun a jeho motor, úklid lodě na konci plavby. Všechny tyto okolnosti je potřeba vzít v úvahu, než se rozhodnete pro některou z charterových společností. Před převzetím plachetnice je potřeba počítat s takzvanou kaucí(spoluúčastí), která se většinou platí v hotovosti nebo garantuje otiskem platební karty. Pokud byste loď nebo její vybavení poškodili, můžete o část nebo i celou kauci přijít. Nechcete-li ztrátu kauce riskovat, můžete se obrátit na společnosti, které za rozumných podmínek pojistí i kauci (je dobré pečlivě prostudovat eventuální výluky z pojištění kauce, jako například způsobení škody pod vlivem alkoholu…)

WT100

Výbava.

Pro výběr oblečení na plachetnici platí podobná pravidla jako při cestě na hory. Počasí se mění rychle a samozřejmostí musí být nepromokavé a teplé oblečení. Boty by měly mít podrážku odolnou vodě, která nezanechává na dřevěném a laminátovém povrchu skvrny. Pokud jste už na lodi byli, určitě máte svůj vlastní seznam důležitých věcí. Jedete-li na první plavbu, poraďte se s kapitánem nebo se známým, kterého považujete za zkušeného. Určitě vás upozorní na řadu věcí, které by vás ani nenapadly, ale až pojedete podruhé, budete je považovat za samozřejmé. Třeba “lodní kufr“ je pro cestu na rekreační plachetnici naprosto nevhodné zavazadlo. Odkládací prostory totiž mají nepravidelné tvary a “loďák“ není kam uložit.

Přehled některých společností, které mají vlastní www.stránky a nabízejí pronájem plachetnice ve středním Chorvatsku: Vltava Yacht (informace na www.vltava-yacht.cz)
Alfa Yacht (www.alfayachtclub.cz)
Adriatic Line (www.adriaticline.cz)
Navy Centrum (www.navycentrum.cz)
Baotic Yachting (www.baotic-yachting.hr) Další informace a kontakty naleznete i na www.yachting.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).