Menu Zavřít

Obměkčí někoho velké přiznání?

17. 1. 2013
Autor: reuters

Dnes a zítra večer odvysílá kabelová televize slavné moderátorky Oprah Winfreyové dvoudílný rozhovor s cyklistickou legendou Lancem Armstrongem. Ten nedávno kvůli dopingu přišel o sedm titulů z Tour de France. Rozhovor vyvolal velké vášně ještě mnohem dřív, než ho kdokoli viděl. Jen se ví, že v něm má padnout velké přiznání. Slavná Oprah skutečně ví, co je marketing.

USA Today: Lžím nelze ujet

Lance Armstrong nedělá nic na půl plynu. Ať už jezdí na kole, bojuje s rakovinou, podvádí nebo lže – ke všemu přistupuje s odzbrojující přímočarostí, ignoruje pravidla a válcuje odpůrce. To vše samozřejmě pro větší dobro Lancovo. Proč by mu tedy měl někdo věřit, že jeho opožděné přiznání k dopingu obsahuje alespoň špetku upřímnosti?

Armstrongova minulost překryje, nebo by alespoň měla, jeho výhodně načasovaná slova. A tato minulost nás učí, že jeho nynější přiznání je jen další egocentrický fígl. Armstrong nejenže lhal. On je lhářem světové třídy. Celou dekádu podváděl, což mu vyneslo sedm titulů z Tour de France.

Armstrong nejenže podváděl. Jeho tým „praktikoval vysoce sofistikovaný, profesionalizovaný a úspěšný dopingový program“, jak tvrdí antidopingová agentura USADA.

Armstrong nejenže odmítal kritiku. Plival na každého, kdo pro něj odmítal lhát. Nyní se přiznává. Není to však projev kajícnictví. Je to jen další způsob, jak něco vytěžit ze skandálu, který zničil jeho image, zhuntoval jeho příjmy, pošpinil jeho charitativní projekt a znemožnil mu závodit. Loni dostal od USADA šanci připojit se k dalším cyklistům, říci pravdu a „stát se součástí řešení“. Odmítl.

Armstrong zamířil do televize, protože něco chce: chce zachránit nějaké zbytky své reputace a cesty zpět k závodění. Cokoli řekne, nebude to nic jiného než účelová pravda přiznaná jen proto, že lži už nefungují.

New York Post: Oprah a Tour de Lance

Rozhovor Oprah Winfreyové s pohaněným cyklistou Lancem Armstrongem, velká „pecka“ v televizním a zábavním byznysu, by mohl výrazně pomoci dostat moderátorčinu kabelovou televizi OWN na mediální mapu – po dvou nevalných ztrátových letech.

Sama Winfreyová si dobře uvědomuje, že to je pro její televizi důležitý moment, a zdvihla všechna stavidla, pokud jde o propagaci pořadu. Poskytla rozhovor rannímu vysílání CBS, o interview se zmiňovala na Twitteru, kde nepomněla připomenout, jak lze její stanici naladit. Jenže jakkoli rozhovor s Armstrongem přitáhne k OWN nejvíce diváků v její historii, kanál jako takový čeká ještě dlouhá cesta, chce-li se zařadit mezi velká zvířata kabelových sítí.

Rozhovor s Armstrongem se měl původně vysílat ve čtvrtek večer, ale po velkém mediálním rozruchu byl rozdělen dokonce na dva pořady na čtvrtek a pátek. V podstatě to OWN poskytuje příležitost kapitalizovat toto zásadní, nicméně jednorázové zviditelnění.

Naposled se to televizi nepovedlo, když přinesla rozhovor s dcerou Whitney Houstonové jen měsíc poté, co zpěvačka ve 48 letech zemřela. Tento rozhovor stanovil dosavadní rekord – 3,5 milionu diváků, ale Winfreyová už se k této metě nedokázala znovu přiblížit. Nyní se otevírá další šance.


Čtěte také:

Armstrong se prý u Winfreyové s lítostí přiznal k dopingu

CIF24

Tlustá čára za Armstrongem

Armstrongova hvězda zhasla: cyklista je bez titulů a má distanc


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).