Menu Zavřít

Obmění dozorčí radu

19. 4. 2007
Autor: Euro.cz

ČEZ

ebf - tip - debata

Na valné hromadě ČEZ, která je naplánována na 23. dubna, dojde k částečné obměně dozorčí rady. Karla Zemana, jenž byl jako náměstek bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého do dozorčí rady zvolen loni v listopadu, nahradí první náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS). Sociálního demokrata Aleše Cincibuse, který do dozorčí rady přišel v červnu 2005 jako náměstek ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, nahradí Petr Jan Kalaš, bezpartijní ministr životního prostředí v první vládě Mirka Topolánka.
A na místo Petra Kousala, někdejšího generálního ředitele Českých drah (členem dozorčí rady je od června 2005), usedne někdejší lidovecký poslanec a lékař Josef Janeček, jenž se ve sněmovně proslavil bojem proti kouření. Informace potvrdilo týdeníku EURO několik na sobě nezávislých zdrojů.
Společnost ČEZ navíc oznámila, že představenstvo energetické firmy navrhne valné hromadě vyplatit z loňského zisku hrubou dividendu dvacet korun na akcii. To je zatím nejvíce v historii. Loni ČEZ akcionářům vyplácel dividendu patnáct korun na akcii - celkem 9 miliard korun. Dvoutřetinovým akcionářem ČEZ je stát, a proto do jeho kasy přišlo zhruba šest miliard korun. Při dvacetikorunové dividendě má stát získat zhruba osm miliard.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).