Menu Zavřít

Obnova po 20 letech. Nové řídicí systémy v Temelíně vyjdou na 554 milionů

1. 3. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Více než půlmiliardová zakázka na obnovu systémů kontroly a řízení (SKŘ) některých zařízení v temelínské elektrárně zůstane takříkajíc v rodině. ČEZ si ze šesti přihlášených vybral nabídku své dceřiné společnosti ČEZ Energoservis. Jedná se o zakázku v celkové výši 554 milionů korun, která bude realizována během nejbližších šesti let.

Zakázka pro ČEZ Energoservis je jedním z hlavních bodů modernizačního programu, který ČEZ letos zahajuje v jaderné elektrárně Temelín.

„V praxi to znamená výměnu a vylepšení jak hardware, tak software u řídicích prvků - třeba v chemické úpravně vody, úpravně chladicí vody či v budově aktivních pomocných provozů,“ vysvětluje mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Jen letos ČEZ vydá na modernizaci největšího energetického zdroje v Česku zhruba 900 milionů korun.

ČEZ Energoservis zajišťuje komplexní opravárenský servis pro jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. Údržbářské a servisní činnosti provádí také na vodních elektrárnách v majetku energetické skupiny ČEZ. Její centrála se nachází v Třebíči. Podle posledních známých výsledků z roku 2016 vykázal ČEZ Energoservis tržby 1,24 miliardy korun a zaměstnával 477 lidí.

Jak lze vyčíst z věstníku veřejných zakázek, ČEZ již vybral i vítěze dalších tendrů souvisejících s provozem temelínské elektrárny. Údržbu a opravy tamních reaktorů bude i letos zajišťovat plzeňská Škoda JS, hodnota zakázky činí 245,9 milionu korun. Údržbu elektrosouborů a řídicích systémů si vezme na starost I&C Energo, hodnota obou zakázek v součtu dosahuje téměř 170 milionů korun.

MMF24

Dále čtěte:

Zakázka za 300 milionů. ČEZ ESCO bude údržbářem opavské Tevy

ČEZ uspěl ve sporu s Lesy ČR o poškozené stromy

Elektrárna Chvaletice


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).