Menu Zavřít

Obnova sítě ušitá pro Cisco?

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Cesnet

ebf - tip - debata

Sdružení Cesnet, které provozuje počítačovou síť propojující šestadvacet českých vysokých škol a univerzit, vypsalo výběrové řízení na obnovu a zrychlení této optické sítě. Zakázka s odhadovanou cenou 365 milionů korun bez DPH, tedy asi 437 milionů včetně DPH, však podle informací týdeníku EURO budí pochybnosti. Zadávací dokumentace totiž obsahuje natolik detailní parametry včetně sériových čísel všech poptávaných zařízení, že to podle znalců IT trhu znemožňuje vstup konkurence a zakázku prodražuje.
„Celý tendr je postaven na zařízení společnosti Cisco, což výběrové řízení de facto technologicky uzavírá. Až do posledních drobností, detailů a tabulek s produktovými čísly jsou požadovány komponenty od jednoho konkrétního výrobce,“ řekl týdeníku EURO manažer pohybující se v českém IT prostředí, který si s ohledem na citlivost tématu nepřál zveřejnit své jméno. Jiný manažer, jenž chtěl rovněž zůstat v anonymitě, dodává: „Místo toho, aby si Cesnet za stejné nebo levnější peníze nechal postavit novou a o generaci modernější síť, tak pod závojem obnovy a rozšíření sítě vymění asi tři čtvrtiny všeho hardwaru. Pochybuji také o tom, zda lze tak zásadní výměnu všech klíčových prvků ještě považovat za obnovu.“
Síť Cesnetu, která v současné době čítá asi 5400 kilometrů optických datových vláken, je z valné části postavena na technologiích společnosti Cisco Systems. Spolupráce Cesnetu a Cisca se datuje od začátku vzniku této univerzitní sítě v první polovině devadesátých let. V současnosti umožňuje síť připojení o rychlosti maximálně deseti gigabitů za sekundu, po plánované obnově by mohla rychlost stoupnout až na 40 gigabitů za vteřinu. České zastoupení Cisco Systems tendr Cesnetu s odkazem na fakt, že neobchoduje přímo s koncovými zákazníky, ale prodává prostřednictvím partnerů, nekomentuje.
Samotné sdružení Cesnet se odvolává na české i evropské právní normy, které v zadávací dokumentaci umožňují specifikovat odkaz na komponenty konkrétního výrobce. „Pokud je nezbytné zajistit kompatabilitu a interoperabilitu se stávajícím vybavením zadavatele, tak je to přípustné. Splnění těchto podmínek jsme důsledně prověřovali a tímto postupem chráníme již vynaložené finanční prostředky na vybudování stávající síťové infrastruktury,“ řekl týdeníku EURO Helmut Sverenyák, náměstek Cesnetu pro výzkum a vývoj.
Uzávěrka nabídek výběrového řízení s oficiálním názvem „Dodávka komponent pro rekonstrukci a povýšení DWDM a IP/MPLS vrstvy sítě CESNET2 (Projekt eIGeR)“ je stanovena na 30. prosince, otevírání obálek proběhne 5. ledna příštího roku. Při hodnocení nabídek bude mít váhu 95 procent nabídnutá cena, pětiprocentní váhu bude mít doba plnění zakázky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).