Menu Zavřít

Obnovitelněji po roce 2020

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Evropská unie

Velké změny v současné podobě energetické politiky Evropské unie měl přinést summit EU, který začal minulý čtvrtek v Bruselu. Hlavním bodem programu byl boj proti klimatickým změnám, jehož součástí jsou návrhy na snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na energetické produkci.
Když se členské státy dohodnou na návrzích Bruselu ke snížení emisí až o třicet procent do roku 2020 a na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci EU na dvacet procent, ovlivní to v příštích letech podobu celého evropského průmyslu. Změny by si vyžádaly náklady v bilionech eur. Například list Financial Times napsal, že unijní summit by měl schválit záměr, aby všechny uhelné elektrárny postavené po roce 2020 musely mít zařízení zachycující veškeré emise kysličníku uhličitého.
Na programu jednání bylo rovněž téma jaderné energetiky a liberalizace energetického trhu. Český vicepremiér Alexandr Vondra navrhl uspořádání evropského fóra o budoucnosti jaderné energetiky v Praze s možným datem konání na podzim. Místopředseda české vlády uvedl, že každý energetický sektor má v rámci EU své diskusní fórum - s výjimkou jaderné energetiky. Podle něj však není jisté, zda se záměr podaří prosadit proti odporu Rakouska.
Češi jsou v rámci EU po Bulharech největšími zastánci „jádra“. A nejsou nijak nadšeni z představy, že se záležitosti týkající se energetické politiky řeší na unijní úrovni. Ačkoliv si tři čtvrtiny obyvatel Česka uvědomují negativní dopad nadměrné spotřeby na životní prostředí, k úsporným opatřením se stavějí vlažněji než zbytek Evropy, vyplývá to z průzkumu Eurobarometru. Téměř polovina oslovených v ČR odpověděla, že by se měl podíl atomu v budoucnu zvýšit, naopak 40 procent je pro zmenšování počtu jaderných elektráren. V rámci celé unie je poměr obou táborů opačný: 61 procent chce jadernou energetiku omezit, 30 procent Evropanů by ji posílilo.
Dle Vondry se země EU shodují v požadavku, aby podíl biopaliv v dopravě dosáhl do roku 2020 deseti procent. Má se i jednat o záměrech, aby se dvacet procent unijní elektřiny vyrábělo v roce 2020 z obnovitelných zdrojů. Ministři energetik se v únoru dohodli, že cíl bude dobrovolný, ale Německo usilovalo o to, aby byl závazný. Němci nakonec svůj záměr na summitu prosadili. (Více o výsledcíxh jednání na starně 8).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).