Menu Zavřít

Oboustranná noblesa

13. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Požitek z jídla umocní neopakovatelné pražské panorama

Parnas vždy patřil k tomu nejlepšímu, co v atlasu pražských restaurací bylo a je. Tedy co se týče úrovně interiéru. Kvalita kuchyně po nějaký čas pokulhávala, a když se započetly i ceny, nijak mírné, nebylo mnoho důvodů k návštěvě. Chodím okolo často a vždy, když jsem nahlédl do úžas budících prostor zejících prázdnotou, s povzdechem jsem pokračoval dále. Až onehdy. Čekal jsem na tramvaj a maně popatřil na upoutávku před vchodem do restaurace. Shledav, že ceny slétly do přijatelných rovin, změnil jsem zbytek denního programu a rozhodl se vstoupit.
A stejně jako před lety, když jsem sem vešel poprvé, jakož i pokaždé potom, zůstal jsem – řečeno po Svitáčkovsku – „stife“. To pro omamující, dech beroucí výpravnost interiéru. Dřevěné táflování s filigránskými intarziemi něžných motivů prohřívá prostor. Mramorové ostění sloupů, byť vyvedené v kameni zelenavého odstínu, kupodivu nestudí a rozšiřuje působivost sálu. Elegantní mobiliář, uměřené prostření a uspokojující založení dokreslují přívětivost. Obráceným plynovým lampám podobná stropní svítidla, zapuštěná v hluboké paspartě stropního vlysu, krášlí dojem dechem meziválečné moderny. Sloupovím a několika stupni oddělený bar je sám o sobě espritním kouskem. S alabastrovou plastikou dívčího těla v průčelí navozuje už na první pohled pocit úcty a pokory k umělecky jedinečnému pojednání Parnasu.
A výhled! Usadili mne u jednoho z oken, za kterým se proti usínajícímu slunci temně rýsovala nenapodobitelná silueta Malé Strany s Petřínem, Strahovským klášterem a Hradem. Vše bylo dokonalou potravou ducha. Těšil jsem se na stejný zážitek z potravy materiální a vybral si „variaci na téma hovězí“. Tedy carpaccio ze svíčkové s kapary a hoblinkami parmezánu a tournedos Parnas se smetanovým špenátem s houbami, bramborovými rösti a pečenými cherry rajčátky na bazalkovém pestu. Restaurant byl v době mého příchodu prázdný, měl jsem proto oba obsluhující jen pro sebe. Bylo příjemné být „obklíčen“ číšníky, kteří čekají na každé přání, aby jej bryskně splnili. A když jeden z nich přichvátal s předkrmem tak hbitě, jako by předem tušil, co si objednám, pustil jsem se do požitků kulinářských.
Carpaccio se propracováním podobalo výpravě restaurantu. Vyhrané do okouzlujícího obrázku, kterému vévodily jako žiletka teninké plátky zdravě vyhlížejícího masa, v jednom vrcholu ozdobené listy polníčku, při druhém posypané náhodně poházenými drtečky sýra. Semtam se zalesklo zelenkavé baziliščí očko kapary a do kompozice promluvil i srpeček citronu a cherry rajčátko. Obraz avantgardního umělce, dá se říci. Chuť byla obdobná. Oplývala vstupem všech přítomných ingrediencí, trochu zpočátku rozháraná, vzápětí však srovnaná a utažená na základě masa do barevného, patru ladícího celku. Kapary pozvedly tón, parmezán se postaral o rozvětvení chuti, salát osvěžil a maso uvážlivě postavilo mantinely příliš bujným elementům. Ústům lahodil pokrm stejně mile, jako před pár chvilkami potěšil oko.
Ve chvíli, kdy jeden z číšníků odnášel nádobí, předkládal už druhý hlavní chod. Drobné tenké plátky svíčkové se střídaly s trojhránky zlatavých rösti. Obé uložené na soklu ze špenátu bylo koncipováno do středové kompozice, na vrcholku téhle pyramidy vévodily stavbě do špenátu vetknuté snítky rozmarýnu. Pod nimi upoutávalo oko jedlíkovo čtvero malých tomat, které jako malé planetky obkružovaly osy větviček. Jejich ložem byl nevelký „katafalk“ z tmavého pesta. Chuti pokrmu vévodil špenát. Upravený dohladka, smetanou zjemnělý do mazlivých tónů ovládl i přes decentní výraz celé „stádečko“ chutí s jistotou vůdce smečky. Důrazu přidaly lehce pikantní bramboráčky. Do diskuze se zapojila i rajčátka a sice ryzí chutí jihu ozvláštněnou bazalkou, rozhojněnou ještě přítomnými houbami. Nejslabším článkem řetězu bylo kupodivu maso. Medailonky o různé síle byly nestejně propečené a to tak, že vesměs „přes“. Trochu trupelnaté a suché nestačily přidat do košíčku vjemů ten správný čistý tón. Vlastně povedený byl jeden jediný. Poněkud hrubšího řezu byl „akorát“, oplýval šťávami a hýřil čistou příchutí kvalitního masa. Vyladěné akordy se tak dostavily jen u jedné třetiny porce.
Program jsem doladil příjemným citronovým šerbetem bohaté exotické chuti, forsážovaným trochu zpočátku teplou a tedy hořknoucí vodkou. Ale po minutce alkohol zchladl a sehrál svou roli k potěše dezertu.
Tato vcelku vydařená návštěva, kdy požitky uvnitř byly katalyzovány malebným panoramatem za okny, kdy obsluha až na malou drobnost pracovala profesionálně a zasvěceně, kdy pokrmy s drobnou výjimkou důstojně konkurovaly bravuře „kulisy“ restaurantu, přišla na 1130 korun. Započítám-li i onen drobný prohřešek obsluhy, kdy hovor, zcela jistě osobní, byl příliš hlasitý a jistě by poutal pozornost i v případě daleko méně ošemetného obsahu, jakož i popsané zaváhání kuchařovo, stále ještě je pro mne suma přijatelná. Snad s výhradou k ceně nabízených vín.

Value for Money: 8/10
+ působivost interiéru restaurace v kombinaci s výhledem
- až ostudné hrubky v jídelním lístku i vinné kartě, alespoň v jejich české mutaci

Restaurant Parnas
Smetanovo nábřeží 1012 / 2, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 224 218 521, fax: +420 224 216 244
e-mail: info@restaurantparnas.cz, www.restaurantparnas.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 12.00-23.00
  • Počet míst: 32
  • Kuchyně: mezinárodní s českými specialitami
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina,
  • Původ nabízených vín: Austrálie, Česká republika, Francie, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 55 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Grilovaný kozí sýr na salátu Mesclin s medovým dresinkem a třešňovými rajčátky 140 Kč
Staročeská Vaverka s masovými knedlíčky, celestýnskými nudlemi a zeleninou Julienne 60 Kč
Filírované kuřecí prsíčko na listovém salátu s malinovým Vinegretem a opečenou slaninou 160 Kč
Míchaný listový salát s pomerančem, mozzarellou, parmskou šunkou a sušenými rajčaty 210 Kč
Pečený candát po mlynářsku s máslovou bramborou kaší 540 Kč
Gnocchi s mladým špenátem, česnekem, ořechy a smetanou 180 Kč
Jelení karé se hříbky na smetaně 340 Kč
Gulášek hraběte Lažanského z hovězí svíčkové s armagnacem, sypaný praženými mandlemi,
podávaný se špekovým knedlíkem 320 Kč
Rolovaná krůtí prsa s bazalkou a šunkou, divokou rýží, brokolicí a tomatovou salsou s medem a ořechy 280 Kč

MMF24

Výběr z vinného lístku:
Veltlínské zelené 2002 kabinet Grand sélections - Vinařství Kovacs 0,75 l 580 Kč
Villa Rocca DOCG 2003, Soave 0,75 l 480 Kč
Chablis Cuvée2000, Bourgogne 0,75 l 1600 Kč
Sancerre Blanc 2003, „La Mousiere“, Loire - A. Mellot 0,75 l 3270 Kč
Cuvée Magali 2003, Cotes du Provence Rosé 0,75 l 860 Kč
Modrý Portugal pozdní sběr 2002 - Vinařství Kovacs 0,75 l 880 Kč
Poggio Al Casone-Castellani 2001, Chianty Superiore 0,75 l 590 Kč
Jacob´s Creek 2003 Shiraz / Cabernet 0,75 l 950 Kč
Pinot Noir 2002 Louis Latour, Bourgogne 0,75 l 1970 Kč
Chateau Le Crock 1999 Saint-Estéphe, Bordeaux 0,75 l 3200 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).