Menu Zavřít

OBR NEMÁ PŘÁTELE

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V l á d a     v s.     M i c r o s o f t

Ve Washingtonu pokračoval minulý týden spor mezi americkou vládou a společností Microsoft miliardáře Billa Gatese. Vedle společností Netscape a Sun Microsystems se do společného šiku proti Microsoftu postavily i další dvě významné společnosti: America Online (AOL), největší provozovatel internetových služeb na světě, a Apple Computer, výrobce stejnojmenných počítačů.

Hned v úterý předložil státní žalobce David Boies soudu důkazy o dalších údajných proviněních Microsoftu. Podle nich Microsoft pohrozil společnosti Apple Computer, že stáhne svou investici do této firmy v případě, pokud se Apple nespojí s Microsoftem v boji proti společnosti Netscape. Ta vyrábí internetový prohlížeč, který konkuruje podobnému programu od Microsoftu.

Důkazem jsou rukou psané poznámky finančního ředitele Apple Computer Freda Andersona. Ty jsou záznamem schůzky, k níž se Anderson sešel s Jimem Barksdalem, šéfem společnosti Netscape. Poznámky obsahují i větu, podle které Microsoft pohrozil společnosti Apple, že jí neumožní používat „appleovskou verzi svých programů (známou pod jménem Microsoft Office), pokud bude tato firma spolupracovat s Netscapem. Hlavní advokát Microsoftu John Warden obvinění odmítá.

Dalším důkazem žalující strany je interní e-mail napsaný samotným Billem Gatesem, v němž hlavní majitel Microsoftu nabídl společnosti America Online, že za ni uhradí část výdajů na reklamu, pokud firma vybaví svůj software prohlížečem od Microsoftu namísto konkurenčního produktu společnosti Netscape. Také toto obvinění žalovaná strana odmítá. Advokát Warden tvrdí, že Netscape přišel o zakázku společnosti America Online, protože jeho produkt nedosahuje takové kvality jako výrobek Microsoftu. Důvodem prý v žádném případě nebyl nátlak ze strany jeho mandanta. Warden zároveň předložil soudu interní e-maily, jejichž autorem je šéf AOL Steve Case. Ty obsahují kritické pasáže o prohlížeči vyráběném firmou Netscape.

KL24

Proces má však i další roviny. Microsoft předložil soudu k posouzení e-maily z roku 1995, v nichž se zástupci společností Netscape a AOL domlouvali na společném postupu proti Microsoftu. Přitom se v narážce na protifašistickou koalici z druhé světové války podepisovali jmény amerického prezidenta Roosvelta (Case)a sovětského vůdce Stalina (Barksdale). Barksdaleovi se však jeho pseudonym nelíbil, a tak oznámil Caseovi že se bude podepisovat jako britský ministerský předseda Winston Churchill. „Tahle role se mi nelíbí, (Stalin - pozn. red.) nebyl politicky moc korektní. Ode dneška chci být Winston. C., napsal Barksdale Caseovi. „A stal jste se nakonec Churchillem? zeptal se Barksdalea před soudem advokát Warden. „Ne, odpověděl stručně Barksdale.

  • Našli jste v článku chybu?