Menu Zavřít

Obrana dá za servis bitevníků dvě miliardy

9. 5. 2016
Autor: wikimedia.org

Společnost Aero Vodochody bude dál opravovat letouny L-39 a L-159 české armády. Zakázku bez soutěže by měla na své středeční schůzi 11. května posvětit vláda.

Jak přibližuje Petr Medek, mluvčí ministerstva obrany, společnost Aero Vodochody Aerospace bude v příštích šesti letech zajišťovat komplexní pozáruční servis všech 34 podzvukových letounů L-39 Albatros a L-159 Alca kotvících na základně v Čáslavi. „Servisní podpora letounů bude zahrnovat provádění oprav i údržby, dodávky náhradních dílů a poskytování technické podpory,“ přibližuje Medek.

ebf - tip - debata

Zakázku probíhající v jednacím řízení bez uveřejnění zkontrolovala i speciální komise ministerstva pro místní rozvoj. Otevřené soutěži bránil fakt, že společnost Aero Vodochody jako výrobce letounů L-39 a L-159 dokáže jako jediná nabídnout a zajistit potřebný servis.

Původní smlouva skončila už letos v březnu. Aby nedošlo k ohrožení fungování českého letectva, uzavřelo ministerstvo obrany s Aerem překlenovací smlouvu na tři měsíce za necelých 120 milionů korun. Nový kontrakt za 1,68 miliardy korun bez DPH by tak měl začít platit od července.

Víte, na jaké trase vyjde letenka na nejvíce peněz?

Nejdražší letenka světa stojí 900 tisíc. Jedním směrem

Airbus A380-800 Etihad Airways
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).