Menu Zavřít

Obrana i vzájemný obchod. Babiš jednal s ministrem obrany USA Mattisem

28. 10. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne hovořil s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem o růstu českých výdajů na obranu či vzájemném obchodu. Babiš se v této souvislosti vyslovil pro volný obchod a proti obchodním válkám. Politici probírali také vojenské nákupy, které chystá Česká republika a mohly by se o ně ucházet Američané, i možnou stavbu nových jaderných bloků. Babiš prý Mattise ubezpečil, že nákupy budou transparentní a bez korupce.

Babiš řekl, že s americkým ministrem hovořil o české podpoře transatlantického spojenectví, ale i obchodu. „Spojené státy jsou pro nás významný exportní trh, já pana ministra prosil, abychom udělali maximum pro to, aby nedocházelo k obchodním válkám, abychom měli ve světě volný obchod,“ řekl český premiér.

Na dotaz novinářů Babiš připustil, že řeč přišla i na vojenské zakázky. Česká armáda chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty. Například u víceúčelových vrtulníků se hovoří o USA jako o favoritech. „Ubezpečil jsem pana ministra, že za mojí vlády budou nákupy transparentní, vylučuji vlivy lobbistů a korupční pokusy,“ uvedl.

Totéž se podle něj týká i případných jaderných zakázek. Odmítl, že by Česko diskutovalo o dostavbě bloků s Ruskem. Diskuse se podle něj nyní týkají nového bloku v Dukovanech. „Pokud dospějeme do stádia, že bude nějaký tendr, jsem přesvědčen, že bude transparentní,“ uved Babiš.

Mattis následně ujistil, že i z americké strany budou jakékoliv zakázky bez korupce. „Rozhodnutí jsou suverénním rozhodnutím Česka. Podporujeme, že to tak je,“ uvedl.

MMF24

Politici připomněli i dnešní 100. výročí vzniku Československa, kvůli kterému Mattis do Prahy dorazil. Babiš připomněl, že Spojené státy stály u zrodu společného státu Čechů a Slováků. Mattis konstatoval, že obě země sdílejí mnohem více než jen barvy na svých vlajkách a jejich společná historie sahá ještě dál než k roku 1918.

Dva tisíce lidí a stovky kusů techniky: stát si ke stému výročí nadělil vojenskou přehlídku

 Tank T-72M4 CZ na vojenské přehlídce uspořádané ke 100. výročí vzniku Československa, která se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).