Menu Zavřít

Obrana loni nevyčerpala 4 miliardy. Kritizuje ji vláda i opozice

16. 1. 2017
Autor: čtk

Opoziční i koaliční poslanci kritizují ministerstvo obrany, že za loňský rok nevyčerpalo přes čtyři miliardy korun. Vinu za to dávají přímo ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO). Vadí jim, že nevyčerpání rozpočtu se opakovalo i v minulých dvou letech. Za rok 2015 resort pod vedením Stropnického nevyčerpal 1,62 miliardy a o rok dříve 4,1 miliardy korun.

„Bohužel pan ministr není schopen řídit své úředníky ve svém resortu. Je to každý rok, kdy mu tam zbývají takové finanční prostředky,“ řekla ČTK opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS). Za rok 2015 byla podle ní konečná částka nižší jen kvůli tomu, že byl předplacen pronájem gripenů. Stropnický podle ní není dobrý manažer. Na obraně jsou navíc podle ní lidé, kteří mu „možná ani neříkají všechny informace“.

Podobně se vyjádřil i koaliční poslanec Antonín Seďa (ČSSD). Obrana se podle něj v roce 2015 snažila peníze utratit „všemožně“, aby tehdy nevyčerpání peněz co nejvíce snížila. Dlouhodobou příčinu potíží čerpání peněz vidí ve špatném akvizičním procesu a v neschopnosti ministerstva dlouhodobě plánovat nákupy techniky, výstroje či výzbroje. „Je to systémová dlouhodobá chyba, pan ministr ve své podstatě přes tři roky o tomto musel vědět a ve své podstatě s tím nic moc nenadělal,“ řekl Seďa.

Koncem minulého roku podle něj výbor dostal materiál, který slibuje změnu v akvizičním procesu. „Vyjádřil jsem se, že to je obecná kuchařka, podle které se nenakoupí vůbec nic,“ řekl. Potíže jsou podle něj koncepčního rázu, ale vinu vidí i v chybějící odvaze ministra a ministerstva nakupovat to, co armáda a vojáci potřebují.

Další z koaličních poslanců a z členů sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) výsledek rozpočtu označil za pokračující zklamání. A to zejména v době, kdy z USA sílí tlak, aby evropští spojenci zvýšili výdaje na obranu a převzali větší odpovědnost. Poznamenal, že ministrovi chybí vůle a odvaha „s věcmi pohnout“.


Z české armády čtěte více:

Česko mohou chránit slovenské stíhačky. Vláda kývla na vzájemnou výpomoc

Letecký petrolej dodá do státních rezerv Unipetrol, benzin MOL

Do gripenů jdou další stovky milionů. Bez otevřené soutěže

 Čáslavská Tygří letka létající na strojích JAS 39 Gripen


Opoziční poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) ČTK sdělil, že ministr selhává při nákupu nové techniky. „Respektive raději nenakupuje vůbec,“ řekl. Modernizace armády se tak podle něj odkládá až na příští vládu. „Je to škoda a promarněná šance,“ uvedl Ženíšek s odkazem na bezpečnostní situaci.

Stropnický potíže s rychlostí uzavírání zakázek přiznává. Dlouhodobě se brání, že důležitější je, aby resort nakupoval bez chyb. Odkazuje tak na závažné kauzy, které armádní obchody provázely v minulých letech.

MMF24

Rozpočet obrany po letech škrtů začal s příchodem nové vlády růst, každoročně stoupá zhruba o deset procent. Podle kritiků je ale tempo nedostatečné a koaliční závazek vyčlenění 1,4 procenta HDP na obranu v roce 2020 půjde dosáhnout jen s potížemi. Podle Stropnického je vyšší čerpání peněz problematické také kvůli složitému akvizičnímu procesu. Poukazuje také na to, že po minulých vládách, které na výdajích do armády šetřily, zbylo jen málo rozpracovaných projektů.

Černochová koalici kritizuje i za právě nízký růst výdajů na armádu. Výtky, že to byla právě vláda ODS, za které byl vojákům výrazně snížen rozpočet, odmítá. Podíl HDP na výdajích na obranu byl podle ní za vlád ODS v letech 2010 až 2013 vyšší než nyní.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).