Menu Zavřít

Obrana má nepotřebný majetek za čtyři miliardy. Neumí se ho zbavit

25. 7. 2019
Autor: čtk

Přestože se ministerstvo obrany snaží několikrát do roka prodat nevyužité stavby nebo materiál, zdaleka všeho se nezbaví. Velikost téhle koule u nohy jde do miliard.

„K lednu 2019 jsme evidovali nepotřebný nemovitý majetek v účetní hodnotě cirka 4,11 miliardy Kč,“ upřesňuje Eva Burešová, náměstkyně ministra obrany. V armádním magazínu A report dále uvádí, že oproti stavu v roce 2017 došlo ke snížení objemu nepotřebných nemovitostí o zhruba 2,39 miliardy.

Odprodej zbytného majetku ministerstvu komplikují především soudní spory, restituční nároky a poměrně často i vývoj samotného trhu s nemovitostmi. „Pokud se majetek stane pro ministerstvo obrany nepotřebným, jeho správa se omezí na jeho ochranu, neinvestuje se do něj. Při převodech nepotřebného majetku má navíc vždy přednost majetek, který pro nás představuje finanční zátěž,“ popisuje Burešová.


Čtěte více o hospodaření armády:

Stihne ministerstvo obrany utratit všechny peníze? Zase má problém

Transportéry Pandur


Zatímco ještě před několika lety platilo, že zisky z odprodejů jdou do takzvaného rezervního fondu ministerstva obrany, nyní fungují jiná pravidla. Takto vydělané peníze se automaticky stávají příjmem státního rozpočtu a armáda z nich nic nemá.

Jak může být prodej bývalých armádních budov komplikovaný, velmi dobře ilustruje případ rekreačního zařízení Hůrka u Lipna. Obrana jej uzavřela v roce 2009 a prodejní cenu vypočítala na 50 milionů korun. Jenže i přes opakované nabídky hotel nikdo nechtěl. Úředníci museli zlevnit, vybydlený komplex pak prodali za polovinu až v roce 2014. Nový zahraniční majitel původní hotel zboural a na jeho místě chce vybudovat moderní rekreační areál.

Aktuálně ministerstvo prodává například pěchotní srub v Kateřinkách u Opavy za 219 tisíc korun, bývalé cvičiště v Horšovském Týnu za 590 tisíc, několik řopíků v okolí jihočeské obce Písečné anebo 50 tun oceli.

Dále čtěte:

A opravovat to bude kdo? Obrana neuzavřela smlouvu na servis nových obrněnců

CIF24

Ženich prolezlý kůrovcem. Připravuje se fúze státních lesů s vojenskými

 Kůrovcová kalamita decimuje dřevařské hospodaření. Nejvíc tím trpí kasa Lesů ČR.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).