Menu Zavřít

Obrana příští rok koupí 82 obrněnců za 5,9 miliardy korun

19. 12. 2016
Autor: Tatra

Ačkoli česká vláda loni schválila, že na nákup dvaceti obrněných transportérů Pandur půjde 1,3 miliardy, ministerstvo obrany nakonec tuto sumu překoná o 800 milionů korun. Další čtyři miliardy bude stát 62 vozidel Titus.

„V roce 2017 chceme uzavřít významné smlouvy na techniku a materiál za více než 25 miliard,“ sumarizuje Jiří Duchoslav z vyzbrojovací sekce ministerstva obrany. Jak dále upřesňuje na stránkách ministerstva obrany, kromě velkých investic do pozemního vojska se plánuje uzavřít kontrakt na modernizaci 33 samohybných houfnic DANA za 1,7 miliardy korun či smlouva na munici za 2,48 miliardy.

Mimo jiné chce ministerstvo konečně podepsat i nákup dvaceti velitelsko-štábních vozidel Pandur. Vláda kontrakt posvětila už loni. Vojáci první nové obrněnce čekali v roce 2018, aktuální plán ovšem mluví až o roku 2019. A rovněž došlo k razantnímu navýšení ceny. Kabinet schválil kontrakt za 1,3 miliardy, čerstvá data ministerské vyzbrojovací sekce mluví o ceně 2,069 miliardy. Každý pandur v průměru vyjde na sto milionů korun.

Za co bude utrácet ministerstvo obrany v roce 2017
20 vozidel Pandur: 2,069 miliardy Kč
62 vozidel Titus: 3,86 miliardy Kč
10 vrtulníků: 6 miliard Kč
modernizace 33 houfnic: 1,7 miliardy Kč

Potvrzují se tak spekulace, že původní informace, která odešla z obrany na vládu, byla značně podhodnocena. Vojáci chtějí, aby všech dvacet vozidel obsahovalo špičkovou spojovací výbavu. „Díky našemu úsilí o maximální zapojení českého obranného průmyslu jsme schopni nabídnout velitelská vozidla Pandur levněji, než kolik stály srovnatelně vybavené varianty objednané ministerstvem obrany v minulosti,“ tvrdí Andrej Čírtek, mluvčí Czechoslovak Group, jehož podniky pandury vyrábějí.

Jak už v listopadu uvedl týdeník Euro, vysoká cena pandurů vyděsila i ministerské úředníky. V příštím roce totiž vojsku nakoupí i 62 kolových vozidel Titus, za každé dají v průměru 62,3 milionu korun. Nákupčí proto na armádu zatlačili, aby kontrakt na pandury odpískala a místo nich se přikoupilo dalších dvacet levnějších titusů.

To generální štáb odmítl. „Vozidla na platformě Pandur jsou plánována s ohledem na unifikaci typu k jednotkám, které již tuto platformu užívají,“ vysvětlil Jan Šulc, mluvčí generálního štábu. Czechoslovak Group do diskuze nezasahoval, vydělá v každém případě - kromě pandurů se podílí i na výrobě francouzských titusů.

Poměrně vysoká suma - 3,4 miliardy korun - půjde v letech 2017 až 2021 do oprav transportních a bitevních vrtulníků sovětské konstrukce. Za dalších 203 milionů si obrana u svého státního podniku LOM Praha nechá zmodernizovat dopravní helikoptéry Mi-17.

Dále čtěte:

Ministerstvo obrany nechá za 900 milionů opravit pandury

Armáda oživuje sovětské stroje. Na nákup nových nejsou peníze

MMF24

Armáda chystá jednotku odstřelovačů, koupí jim americké pušky

Nové pušky využijí čeští vojáci v zahraničních operacích.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).