Menu Zavřít

Obrazovka místo úřadu

17. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Česká daňová správa drží krok s evropskými trendy

Nové služby, poskytované prostřednictvím „Daňového portálu“, který byl veřejnosti zpřístupněn začátkem července letošního roku, jsou v daňových správách členských zemí Evropské unie poskytovány s menšími či většími odlišnostmi k usnadnění komunikace s daňovou veřejností. Jako příklad lze uvést Francii nebo Nizozemsko, jejichž daňové správy nabízejí řadu služeb, mezi než lze zahrnout možnost elektronického nahlížení do svého osobního daňového účtu. Z hlediska zabezpečení přístupu k osobním údajům se ve většině případů používá certifikát pro elektronickou komunikaci se státními úřady, případně „identifikační karta“, což je jeden ze základních požadavků pro bezpečný dálkový přístup k osobním údajům. Česká daňová správa prostřednictvím daňového portálu nabízí především elektronické zpřístupnění informací o stavu vlastního osobního daňového účtu. Tedy informace o tom, zda finanční úřad eviduje k určitému dni na osobním daňovém účtu nedoplatek, přeplatek nebo zda je tento účet vyrovnán. Mít pod kontrolou platby vůči finančnímu úřadu, aniž by bylo nutné ho navštívit, patří mezi největší výhody poskytované služby.

EBF24

Služby portálu.

Tím však česká daňová správa neřekla poslední slovo. Daňový portál nebude pouze o přístupu k vlastnímu daňovému účtu. Mezi další služby, o které se bude rozšiřovat zejména v průběhu příštího roku, patří elektronické doručování, osobní daňový kalendář, nahlížení do spisové evidence a personalizovaná elektronická podání. O co jde?
Elektronické doručování lze chápat jako výměnu písemností elektronickou cestou mezi správcem daně a daňovým poplatníkem prostřednictvím takzvané daňové informační schránky, která bude představovat bezpečné, centrální místo k převzetí a evidenci všech elektronických písemností vztahujících se k daňovému poplatníkovi.
Osobní daňový kalendář bude obdobou běžného elektronického kalendářového systému, který obsahuje pro konkrétního daňového poplatníka termínový přehled úkonů (daňový itinerář), které má daňový poplatník vykonat ve vztahu k české daňové správě. Používání osobního daňového kalendáře přinese lepší přehled o termínech při plnění daňových povinností. Nahlížení do spisové evidence umožní daňovému poplatníkovi, případně jeho oprávněnému zástupci, elektronické zpřístupnění písemností z daňového řízení mezi ním a finančním úřadem. V současné době je nutné k nahlížení do spisu navštívit finanční úřad. Personalizovaná elektronická podání urychlí komunikaci daňového poplatníka s českou daňovou správou tím, že data získaná z předchozích jednání budou předem vyplněna v elektronicky požadovaných formulářích. Daňový poplatník nebude muset opětovně vyplňovat veškeré údaje vztahující se k jeho osobě.

Kvalifikovaný certifikát.

Daňový portál tedy nabídne poměrně široké spektrum služeb fyzickým i právnickým osobám, jejichž cílem je zjednodušit komunikaci s finančními úřady. Je však nutné mít na paměti, že pracuje s reálnými údaji vedenými u jednotlivých finančních úřadů. Proto je nezbytné dbát na dodržení bezpečnosti přístupu k těmto údajům. Z tohoto důvodu je nutné, aby daňový poplatník vlastnil takzvaný kvalifikovaný certifikát občana, který je podmínkou pro komunikaci se státní správou s použitím elektronického podpisu. Bližší informace lze nalézt na internetových stránkách české daňové správy (http://cds.mfcr.cz). Daňový portál je dalším krokem, který v rámci modernizace daňové správy směřuje k rozšíření služeb poskytovaných veřejnosti. Věřme, že přispěje ke zjednodušení komunikace mezi českou daňovou správou a daňovými poplatníky a že v nastoleném trendu bude česká daňová správa pokračovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).