Menu Zavřít

Obří elektrárna prohloubí závislost Egypta na Moskvě

29. 6. 2016
Autor: čtk

Egypt je podle všeho blízko půjčky 25 miliard dolarů od Ruska na výstavbu jaderné elektrárny na pobřeží Středozemního moře. Elektrárna uspokojí energetické potřeby země na mnoho let dopředu, zároveň takto vysokou částkou zadluží křehký egyptský rozpočet a země navýší svoji závislost na Rusku.

Navrhované jaderné zařízení v Dabaa by mělo zajistit budoucí náročné energetické potřeby Egypta. Elektrárna má zahrnovat čtyři reaktory s celkovým instalovaným výkonem 4,8 gigawattů (asi 2,3násobek Temelína), píše server Breaking Energy.

Reaktory má postavit ruská státní firma Rosatom, přičemž Egypt zaplatí asi 15 procent z ceny investice, zbytek ve výši 25 miliard dolarů bude financován půjčkou od ruského státu. Bude se jednat o 22letý úvěr s tříprocentní sazbou počínající v roce 2029.

Ačkoli jsou podmínky úvěru poměrně výhodné, jeho splacení může pro Káhiru představovat problém vzhledem k rostoucímu deficitu rozpočtu a zmenšujícím se devizovým rezervám. Stejně tak zvýší závislost země na ruské technické expertíze. Egypt nemá dostatečně kvalifikovaný personál na obsluhu elektrárny, a tak jí pravděpodobně budou provozovat sami Rusové.

Egyptský prezident Sísí, který podmínky půjčky již odsouhlasil, v projektu vidí dvě výhody. Zaprvé doufá, že zvýší jeho domácí podporu podobně jako v případě rozšíření Suezského kanálu. Zadruhé se Sísí netají tím, že svoji zahraniční politiku chce přesměrovat od Washingtonu kvůli tomu, že Bílý dům podporoval Muslimské bratrstvo.

Rusko rehabilituje vztahy s další muslimskou zemí. Čtěte:

Putin odpustil Turkům. Byznys má přednost

 Putin Vladimir na ekonomickém foru v Petrohradě (Zdroj: ČTK)

Porovnání s jinými energetickými investicemi v Egyptě ale příznivě nevyznívá. Minulý rok Káhira podepsala dohodu se Siemensem o výstavbě plynových a větrných elektráren s výkonem 16,4 gigawattů za devět miliard dolarů. Tedy zhruba třikrát větší výkon za třikrát méně peněz než u Dabaa.

ebf - tip - debata

Během bouřlivých let po odchodu prezidenta Mubaraka Egypt trpěl velkými výpadky elektřiny. Poptávka po energii v zemi stoupla díky rostoucí populaci a vládním podporám, nabídku naopak omezovaly útoky na plynovody. Výpadky přispěly k politickým otřesům, které vyvrcholily v červenci 2013 demokratickým zvolením Muhammada Mursího z Muslimského bratrstva.

O jaderné elektrárně v Dabaa se hovořilo již v osmdesátých letech, projekt byl ale zrušen. Obnoven byl v roce 2006, ale pro odpor místních klanů a byznysmenů, kteří chtěli v oblasti turistické centrum, ho Mubarak v roce 2011 opět odložil. Jednání s Rosatomem znovu začala minulý rok.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).