Menu Zavřít

OBŘÍ FÚZE S OTAZNÍKY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

AHP a Warner-Lambert

Dvě velké americké farmaceutické firmy American Home Products Corp. (AHP) a Warner-Lambert se minulý týden dohodly na rekordní farmaceutické fúzi formou výměny akcií v hodnotě 72 miliard dolarů. V případě úspěchu by vytvořily největší svět ovou farmaceutickou skupinu s názvem American -Warner s ročními tržbami kolem 26 miliard dolarů. Objemem by šlo o čtvrté největší spojení firem vůbec.

První překážku však fúzi nachystal další gigant z oboru - americký Pfizer, který vzápětí předložil nevyžádanou nabídku na koupi firmy Warner-Lambert v hodnotě 82 miliard dolarů.

CIF24

Spojení firem Pfizer a Warner-Lambert by fúzi s AHP předčilo. Vytvořilo by společnost s tržbami 28 miliard dolarů a tržní hodnotou přes 200 miliard dolarů proti kapitalizaci kolem 145 miliard u konkurenčního návrhu spojení. Firma Pfizer uvedla, že s Warner-Lambert jednala sama v minulých týdnech o spojení. Nyní uzavřená dohoda s AHP by mohla Warner-Lambert ochránit před převzetím Pfizerem. Warner-Lambert i Pfizer jsou jedny z nejrychleji rostoucích farmaceutických skupin světa. Warner-Lambert spoléhá zejména na svůj nejúspěšnější lék proti vysoké hladině cholesterolu Lipitor, z jehož prodeje získává téměř čtyři miliardy dol arů ročně. Pfizer je výrobcem známého přípravku proti impotenci Viagra, antidepresantu Zoloft nebo léku Novasc, který kontroluje krevní tlak.

Pro farmacii by úspěch fúze Warner-Lambert s AHP nebo s Pfizerem znamenal novou vlnu konsolidace. Při té poslední se ve farmaceutickém sektoru spojily Rhône-Poulenc s Hoechst a také Astra a Zeneca.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).