Menu Zavřít

Obří úvěr. Křetínský si na pokrytí expanze půjčil 51 miliard

27. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Společnost EP Infrastructure ovládaná Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) Daniela Křetínského získala gigantický úvěr 1,95 miliardy eur (cca 51 miliard korun). Získaný kapitál má skupině pomoci refinancovat loňský úvěr ve výši 1,75 miliardy eur.

Refinancování zaručí podle serveru globalcapital.com až 15 bank, přičemž celý balík zaštítily bankovní domy Unicredit a Citibank.

Mluvčí EPH Daniel Častvaj získání mamutího úvěru nepotvrdil ani nevyvrátil. „Během několika málo následujících dnů publikujeme auditované výsledky loňského roku ve výroční zprávě, včetně komentářů, které zodpoví i vaše otázky. Bohužel z regulatorních důvodů tyto výsledky nemůžeme poskytnout médiím přednostně,“ uvedl na dotaz redakce Euro.cz.

Na poskytnutí úvěru se podle Global Capital kromě Citi a UniCredit podílely ještě Bank of China, CaixaBank, Commerzbank, Erstse Group, ING, SMBC, ICBC, Intesa, HSBC, KBC, Raiffeisen, Société Générale a Sberbank. „Banky mají problémy najít vhodná aktiva, tohle je ale jedno z nich,“ řekl serveru k transakci nejmenovaný bankéř.

Čerstvý kapitál zřejmě souvisí s rozsáhlými projekty skupiny EPH. Britská sestra EP Infrastructure s názvem EP UK Investments letos převzala dvě britské paroplynové elektrárny Langage a South Humber. Skupina na ostrovech investuje také do elektráren Eggborough a Lynemouth.


O finanční situaci skupiny EPH čtěte víc:

Křetínského tiskárna na peníze: když je čas odejít

 Patrik Tkáč


O nutnosti získat nové peníze pro rozvoj aktivit firem se mluvilo už loni během překvapivého odchodu bývalého spolumajitele EPH Patrika Tkáče ze struktur skupiny. Slovenský miliardář a jeden z hlavních akcionářů finanční skupiny J&T měl být překážkou k nabytí nových úvěrů. České národní bance se nelíbilo, že energetická skupina získává vysoké úvěry od J&T Banky, tedy banky jejího velkého akcionáře.

EBF24

Tkáč svůj podíl v EPH prodává postupně Danielu Křetínskému a menším akcionářům. Letos mezi investory ve skupině přibyl australský fond Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), který v únoru převzal 31procentní podíl v EP Infrastructure.

Čtěte také:

Balkánské námluvy. Křetínský krouží kolem srbské energetiky

Křetínský nekoupí brněnské teplárny. Město nabídku odmítlo

Polská aktiva EDF, která chtěl koupit Křetínský, přebírá domácí PGE za 29 miliard


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).