Menu Zavřít

OBSE: Turecké referendum neodpovídalo mezinárodním normám

17. 4. 2017
Autor: čtk

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes kritizovali průběh nedělního tureckého referenda. Podmínky hlasování podle nich neodpovídaly mezinárodním normám. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na výroky zahraničních pozorovatelů reagoval slovy, že Turecko nebude uznávat „jejich politicky motivované závěry“. Turecké ministerstvo zahraničí kritiku od zástupců OBSE odmítlo s tím, že postrádá objektivitu a nestrannost.

„Tvrzení, že referendum neodpovídá mezinárodním standardům, je pro nás nepřijatelné,“ uvedla v prohlášení turecká diplomacie. Dodala, že předchozí komentáře pozorovatelů OBSE ukazují, že tým přijel do Turecka s předsudky a nebral v úvahu zásady objektivity a nestrannosti.

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na dnešní tiskové konferenci rovněž konstatovali, že podmínky předreferendové kampaně nebyly pro všechny stejné.


O referendu v Turecku čtěte více zde:

Erdogan posílí, rozhodli Turci. Opozice chce přepočítat hlasy

 Turci v referendu rozhodli o větších pravomocech pro prezidenta Erdogana


Právní zabezpečení podle pozorovatelů nebylo dostatečné na to, aby zajistilo skutečně demokratické referendum. Podmínky hlasování neodpovídaly mezinárodním normám.

EBF24

Za zcela protiprávní mise považuje rozhodnutí ústřední volební komise zahrnout do započítávání hlasů i oficiálně neoznačené hlasovací lístky. Právě na to upozorňuje turecká opozice, podle níž by vyřazení těchto hlasů stačilo na zvrácení výsledku referenda. Odvolat se chce nejprve k domácím institucím, a pokud neuspěje, pak i k evropským.

Čtěte dále:

Erdogan vydání zadržovaného novináře do Německa vylučuje

Merkelová: Nacistická přirovnání, kterých se dopouští Turecko, jsou nepřijatelná

Žádné zbraně Erdoganovi. Němci zastavili zbrojní vývoz do Turecka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).