Menu Zavřít

Obsluha anglického krále to rozhodně nebyla

13. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Vysoké kvalitě kuchyně neodpovídá chování číšníků

Před časem se řetěz restaurantů Kogo rozrostl o nový článek, podnik L´Angolo by Kogo restaurant lounge. Majitelé tvrdí, že kombinuje všechny vlastnosti, díky kterým se podniky řetězce Kogo zařadily mezi nejlepší restaurace v Praze. Nabízejí stylovou dekoraci, útulné prostředí, klidnou atmosféru, srdečnou a zdvořilou obsluhu, výjimečnou italskou kuchyni.
Tolik chvály na podnik z řady, jejíž jméno - upřímně řečeno - přerůstá její kvality, ve mně vzbudilo zvědavost, a tak míjím skrovnou zahrádku a vstupuji do zvláštně působící prostory. Sál s vysokými okny, „přehnutý“ přes roh budovy, nabízí zajímavé řešení. Ve světlém, téměř bílém provedení stěn se dobře vyjímají elegantní stolky a polokřesílka kombinovaná z tmavého dřeva, polstrovaná béžovou kůží valéru jen o pár čárek tmavšího, než je barva zdí a stropu. Mobiliář si kupodivu dobře rozumí se zdobným štukováním sloupů. Pro větší pestrost jsou mezi stoly a do okenních ostění střídavě umístěny vyšší barové pulty s patřičně upravenými židličkami, vše samozřejmě ve stejném stylu jako sezení klasické. Efektním doplňkem jsou jak malé nástěnné lampičky, tak lustry, jejichž textilní širmy, vyvedené v černé, nejsou nepodobné kloboukům španělských šlechtičen ve středověku. O atraktivitu prostoru se ještě starají řady bodových světel a barevné podsvícení stropu, což nejlépe vynikne ve večerním stmívání. Dalšími prvky moderny jsou vitríny přeplněné lákavě vyhlížejícími předkrmy, saláty nebo chutě vzbuzujícími dezerty. Celek působí konejšivě, nikoliv však ospale nebo příliš starosvětsky. Podobný, ještě o něco noblesnější charakter má suterénní místnost, elegantní a díky rozdělení jednotlivými klenebními poli i intimnější.
Usedám k malému stolku u okna, rád využívám možnosti sledovat vedle dění v lokále i život na ulici a pročítám nabídku. Je pestrá a lákavá, v obsáhlém lístku si jen těžko volím téma dne. Jako obvykle bych ochutnal ode všeho, ale po chvíli se rozhoduji pro směs domácích předkrmů, po které si dopřeji pappardele s jehněčím ragú. A rozhodně si tentokrát nechci nechat ujít dezert, těším se na panna cottu s lesním ovocem.
To, co dosud šlo poměrně hladce, se najednou jaksi zadrhlo. Přestože se blížilo poledne a restaurant už běžel více než tři hodiny, číšníci se chovali, jako by bylo hodinu před otevřením. Volně se pohybovali lokálem, tu a tam urovnali příbor nebo vyměnili ubrousek, družně se bavili, aniž by si všimli kohokoliv z hostů. Znejistěl jsem a tázal se, zda je opravdu již otevřeno. Když jsem byl ujištěn, že ano, očekával jsem dotaz na výběr nápoje, když už ne převzetí objednávky. Číšník však s jižanským šarmem a bohorovným klidem odkráčel mezi kolegy, aby mu neunikla žádná z jejich historek. Přece však po chvíli, spíše delší než kratší, se znovu objevil u stolu a zajímal se o mou objednávku.
Když donesl předkrm, odrážely se od alabastrové běli porcelánu snad všechny barvy středomořského jihu. Fábory paprik, červené, žluté i zelené, decentní tón koleček lilku, oranžové terče rajčete a živoucí zeleň cukety, vše bylo zalito olejem a lehýnce poprášeno čerstvou natí. Vůně, nabízející ryzí přírodní odéry, slibovala báječnou chuťovou hru. Ta se také dostavila a přinesla vše, co signalizoval nos. Sladké, na jazyku se rozpouštějící proužky paprik byly jen natolik poznamenané ohněm, aby lehýnce změkly, zůstaly však křupavé a plné šťávy. Lehce ožehnuté nabyly něco na pikantnosti, nestačily však zhořknout a předvedly se v nejlepší formě. Stejně tak jemně laděné cukety a rajče, vyzrálé a plné slunce. Lilek, lehce rozměklý a neutrální chuti, posloužil jako umírňující faktor. Trochu rozdivočelé chutě srovnal, ubral jim na síle a celkový dojem zakulatil. O příjemné vyznění se zasloužil i báječný olivový olej s důrazným, mírně trávovým vstupem a dodal závěru exotický nádech. Společně s kapičkou potutelně „rohatého“ balzamika.
Po zřejmě povinném dalším čekání (snad abych vytrávil) dostávám hlavní chod. Do prapodivných mašlí a závitů stočené pappardele, zlatavé a lesklé, vytvořily propletenec ne nepodobný neuspořádanému ptačímu hnízdu. V něm se uložil ohnivě červený kopec tvořený kvádříky masa, bohatě přelitými hustou mámivě vonící omáčkou. Začal jsem z drdolu nudlí vyplétat jednotlivé pásy, obkládal je masem, marnotratně přeléval vazkou rudou tekutinou a hltavě polykal. Těstoviny byly výborné, pevné a plné zdravé vůně obilného lánu měly čistou chuť mouky. S mladým masíčkem, o malý schůdeček tužším, ale nepoznamenaným ještě tóny skopoviny, a úžasnou vzácně kořeněnou omáčkou, jakou dovedou snad jen Italové, sehrálo vše na patře etudu mimořádně chutnající. Tomatový základ přelivu se postaral o živou zeleninovou chuť, vyvážený podíl koření vnesl pikant, šíři a neobvyklost chuti. Opojen umem kuchaře jsem už pozapomínal na prohřešky personálu, ale jeden z číšníků mi je razantně a neurvale připomněl. Než se vydal k mému stolu, aby sklidil pozůstatky oběda, mocně potáhl z cigarety a vypouštěje z nosu zlověstná oblaka kouře, sunul se jako parní lokomotiva prostorem. Dým mu vydržel přes celou šíři místnosti a poslední výron štiplavého zápachu mne stačil zplna zasáhnout natolik, aby zrůznil sladké doznívání posledního znamenitého sousta.
Přestože porce těstovin nebyla nijak malá, nezasytila mne natolik, abych si musel odpustit dezert. Těšil jsem se na něj od samého počátku. Když se rosolovitě chvějící bílý kužel zalitý purpurovým, hutným sirupem s kuličkami lesních boulí objevil přede mnou, už pohled dával tušit, že budu ve svých choutkách ukonejšen, jak náleží. Hladivá, patro mazlící chuť smetany s vanilkovým nádechem a oživená naturálními, drsně natrpklými projevy ovoce (o největší důraz se postaral rybíz) uzavřela celý pořad sebevědomým finále. Nebylo to dietní, ale kalorie, obalené lehce adstrigentními projevy lesních plodů, se v nich brzy rozpustily.
Za oběd mi naúčtovali 868 korun. Není to málo, ovšem vzhledem ke kuchyni této sumy neželím. Jídlo bylo autentické, chutné a - pokud se to dá říci - velice optimistické. Lepší snad bude říci optimismus vzbuzující. Interiér i pokrmy si ovšem rozhodně zaslouží personál, který by neměl tolik vyvinutý jadransky ležérní přístup.

plus - velký výběr slušných vín za příjemné ceny
minus - některé nehorázné manýry personálu

Value for Money 7

L´Angolo by Kogo restaurant lounge
Dlouhá 7, 110 00 Praha 1
tel.: 224 829 355, fax: 224 210 260
e-mail: langolo@langolo.cz, www.kogo.cz
Otevírací doba: Po-Ne 08.00-24.00
Počet míst: restaurace 115, suterénní sál 100, zahrádka 35
Druh kuchyně: italská
Platební karty: všechny běžné
Jídelní lístek: čeština, italština
Jazykově vybavená obsluha: angličtina, italština
Původ nabízených vín: Austrálie, Černá Hora, ČR, Francie, Chile, Chorvatsko, Itálie, JAR, Rakousko, Slovinsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem: 53 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
carpaccio ze syrových ryb - mořský ďas, tuňák, mečoun, okoun, zubatec 255 Kč
fazolová polévka s těstovinou 160 Kč
salát z chobotnice, krevet, celeru a sušených rybích jiker 280 Kč
špagety se sušenými rybími jikrami 195 Kč
pečené křupavé prasátko karamelizované cibulkou, s bramborami a řepou 380 Kč
řez z kambaly na másle s estragonem a bramborovou kaší 520 Kč
pečené plátky zubatce s fenyklem a olivami na olivovém oleji s vařenými bramborami 420 Kč
telecí kotleta na grilu s bramborovou kaší a černým lanýžem 440 Kč
humr po Katalánsku s rajčatovou omáčkou 850 Kč
souffle z horké čokolády s měkkým srdcem a vanilkovou zmrzlinou 145 Kč

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Brut Imperial Moit & Chandone Champagne 0,75 l 2900 Kč
Chardonnay Tanzberg, Czech Republic 0,75 l 690 Kč
Ribolla Gialla Le Vigne di Zamo, Friuli, Italy 0,75 l 890 Kč
No 7 (Chardonn., Viognier., Grenache., Sauvignon…) Domaine La Croix Belle, France 0,75 l 990 Kč
Furlanski Tokaj Simčič, Slovenia 0,75 l 720 Kč
Graševina Adžič, Croatia 0,75 l 790 Kč
Frankovka Skoupil, Czech Republic 0,75 l 690 Kč
Vranac Plantaže, Montenegro 0,75 l 520 Kč
Valpolicella Allegrini,Veneto, Italy 0,75 l 790 Kč
Shiraz Landskroon, South Africa 0,75 l 790 Kč
Chateau d’Eyran Pessac - Léognan, Bordeaux, France 0,75 l 1290 Kč
Pinot Nero Haderburg, Alto Adige, Italy 0,75 l 990 Kč
Tignanelo (2001) Antinori,Tuscana, Italy 0,75 l 2900 Kč

  • Našli jste v článku chybu?